Zwangerschapskwaaltjes

Zwangere buik

Als zwangere vrouw heeft je lichaam het zwaar te voortduren. Sommige zullen hier minder last van hebben dan anderen. Toch zijn er een paar kwaaltjes die de meeste vrouwen die in een zwangerschap zitten, of hebben gezeten, duidelijk zullen herkennen! In dit artikel bespreken we de meest voorkomende symptomen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Gelukkig is dit slechts voor een paar maanden en zul je deze negatieve gevoelens direct vergeten zodra jij je kindje in je armen houdt en je kan richten op de kraamzorg in plaats van je lichamelijke kwaaltjes.

Omgedraaide maag

Misselijkheid zal zeker geen onbekend symptoom zijn. Hoe vaak is er wel niet de grap “ben je zwanger?” gemaakt tegen een vrouw die misselijk is. Deze misselijkheid komt in de meeste gevallen in de ochtend voor, maar het kan ook prima midden op de dag plaatsvinden. Na 12 weken lijkt deze klacht bij de meeste vrouwen gelukkig weer te verdwijnen. Ook zijn er genoeg tips om te proberen als je last van misselijkheid hebt. Eet ‘s ochtends bijvoorbeeld eerst een droog beschuitje of crackertje voordat je meer gaat eten, blijf in beweging of drink een glas cola. En nog een troost: Uit onderzoek blijkt dat moeders die last hadden van zwangerschapsmisselijkheid vaker kinderen met een hoger IQ krijgen.

Rennend naar de wc

Vaak moeten plassen is een van de eerst voorkomende symptomen van een zwangerschap en zullen ook de hele zwangerschap aanhouden. Dit komt aan het begin door hormonen die vrij komen. Daarna is het vooral door de extra druk die op je blaas komt te liggen. Vaak is het dus vooral meer het gevoel dat je moet plassen, dan dat je echt heel nodig moet. Toch is het zeker verstandig om te gaan zodra je aandrang hebt, want zwangere vrouwen hebben ook eerder last van blaasontsteking.

Overal pijntjes

Door het extra gewicht en het intern licht verschuiven van de ingewanden komen er heel wat lichamelijke pijntjes om de hoek kijken. Zo is er de pijn aan de onderrug (en hoe verder in de zwangerschap je bent, hoe erger dit zal worden), de door hormonen groeiende gevoelige en pijnlijke borsten, hoofdpijn, brandend maagzuur, opgezette voeten en zogeheten ‘bandenpijn’, waarbij de banden die de baarmoeder vasthouden oprekken wat een naar gevoel kan geven.

Van boos naar verdrietig naar blij

De hormonen gaan helemaal los, en zo ook de stemmingswisselingen. Het kan zijn dat je een enorm kreng wordt, maar het andere moment een potje zit te huilen om vervolgens weer in de lach te schieten. Terwijl je zelf waarschijnlijk niet eens weet waarom! Het is verstandig om met je partner af te spreken wat hij in deze situaties moet doen en moet begrijpen dat je niet met opzet dingen zegt of doet. Na 9 maandjes zal het allemaal weer het oude zijn.

Meer lezen over je zwangerschap van week tot week kan op Zwangerschapkalender.nl

(85)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)