VPN – een inleiding

VPN infra

Hoe werkt VPN?

Stel je voor dat een groot bedrijf een kantoor heeft waar alle computers zijn verbonden met de bedrijfsserver via kabels, zodat er weinig gevaar is dat hackers binnen kunnen dringen in dit privé netwerk. Dan opent het bedrijf een nieuwe vestiging in een andere stad en de medewerkers daar hebben toegang nodig tot het privénetwerk.VPN infra

Zo kunnen veel medewerkers bovendien ook thuis, in een hotel, of tijdens het reizen veilig werken. Want zolang ze de juiste inloggegevens hebben, kunnen ze verbinding maken met het virtuele privénetwerk van het bedrijf.

Maar wat is VPN nou eigenlijk en waar gebruik je het voor?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network, oftewel Virtueel Privé Netwerk. Dat betekent zoveel als dat er een verbinding gelegd wordt tussen computers op verschillende locaties. Het gaat dan om bestaande verbindingen (internet), die beveiligd worden, zodat alleen mensen met de juiste toegangscodes er gebruik van kunnen maken. Je gebruikt feitelijk een andere computer om informatie (via het internet) op te vragen of te verzenden.
Je kan VPN niet alleen gebruiken om anoniem te blijven of om landenrestricties te omzeilen, maar is het ook een goede manier om veilig gebruik te maken van openbare wifi-netwerken.

Wat heb jij eraan?

In de praktijk zijn VPN-diensten vooral ook populair geworden dankzij hun secundaire functie: de mogelijkheid om te verbergen vanuit welk land je écht komt, door te laten lijken dat je surft vanaf een andere locatie, namelijk de hoofdserver van het VPN. Omdat de gehele communicatie tussen je eigen computer en de VPN-dienst versleuteld is, kunnen Google, de overheid of je internetaanbieder niet zien welke sites je bezoekt of wat voor e-mails je krijgt of stuurt.

Betaald of gratis

Echt ‘gratis’ bestaat helaas niet en dat geldt des te meer voor VPN’s. Er zijn gratis varianten beschikbaar, zoals de Chrome- en Firefox-extensie Hola. Maar die kan je beter niet gebruiken omdat ze als onveilig worden worden beschouwd.
Hola gebruikte je verbinding in een enorm botnet, die het weer verkocht aan gebruikers van een betaalde VPN-dienst. Als zo’n betalende gebruiker bijvoorbeeld kinderporno downloadde, waren de gratis gebruikers de sigaar.

Er zijn ook VPN-diensten die een betaalde én een gratis variant hebben. De gratis variant is dan bedoeld als voorproefje, in de hoop dat je na een gratis maand toch bereid bent te betalen. Vaak bieden die diensten een beperkte bandbreedte aan, zodat je slechts een gigabyte kunt streamen.

(193)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)