Delft de stad van Delfts blauw

Delft blue windmill

De geschiedenis

Delft is een prachtige stad waar alle bezienswaardigheden ook nog eens op loopafstand te zien zijn. Hierdoor ervaar je de geschiedenis van Delft. De naam ‘Delft’ stamt af van het oude woord gracht, dat is namelijk ‘Delf’. In Delft staat een bekende kerk, namelijk de oude kerk waarvan de toren scheef staat.

De oude kerk van Delft

Lang geleden in 1325 wilde de bewoners van Delft een toren bij de oude kerk bouwen, echter was hier helaas geen plaats voor. Om de toren te bouwen is er een stuk water omgelegd en werd de gracht droog gelegd. Op deze manier werd er plek gemaakt voor de toren, echter bleek de oude gracht geen goede plek voor zwarte stenen. Tijdens het bouwen van de toren begon de grond met verzwakken. De toren is stabiel gebleven echter is de toren nog altijd niet recht. In de volksmond wordt de toren dan ook ‘scheve Jan’ genoemd.

Delfts blauw

De herkomst van het Delfts blauw brengt ons terug naar de tijd van de VOC oftewel Vereenigde Oostindische Compagnie. De pottenbakkers van Delft kwamen in aanraking met porselein afkomstig van Azië. De pottenbakkers besloten dit toe te passen, maar dan in de hollandse kleuren. Momenteel bestaat er nog één originele fabriek waar de aardewerken met de hand worden geschilderd. Delfts blauw is van origine een aardewerk met blauwe kleuren dat in Delft wordt gemaakt. Als alternatief van de aziatische porseleinen producten kwamen de delft blauwe producten op de markt. De Delftse pottenbakkers wilden hun werk dan wel graag porselein noemen echter waren het slechts goedkope varianten van het echte Aziatische porselein. De Pottenbakkers in Delft gebruikten geen porselein, maar klei dat na het bakken een klein laagje tinglazuur kreeg.

Aronson

Een van de meest bekende verkopers van Delft blue is Aronson Delftware. Zij hebben allerlei soorten Delfts blauw en kunnen hier ook veel over vertellen. Daarom verwijs ik jullie graag door naar hun website om de nodige informatie te vinden.

(132)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)