Hoe herdenken we een overleden dierbare?

Tuin

Iedereen krijgt er in haar of zijn leven weleens mee te maken, het afscheid moeten nemen van een dierbare vriend, partner of familielid. We hebben niet het eeuwige leven en op een gegeven moment overlijden we. Dat kan zijn door een ziekte maar ook door een noodlottig ongeval, wat dat betreft hebben we het niet voor het zeggen natuurlijk. Maar hoe nemen we eigenlijk afscheid van de overleden persoon en hoe gedenken we iemand die overleden is?

Begraven of cremeren

Allereerst is er de keuze tussen begraven en cremeren. Veel mensen geven bij leven al aan of ze na hun dood begraven willen worden of liever gecremeerd, maar dat is uiteraard niet altijd het geval. Als die wens niet kenbaar is gemaakt zullen de nabestaanden een keuze moeten maken. Soms is dat overduidelijk als men de overleden persoon goed kent en/of hij of zij kenbaar heeft gemaakt bij leven begraven of juist gecremeerd te willen worden.

Urn in huis

Als er besloten wordt om iemand te cremeren zal de as van de overleden persoon uiteindelijk in een urn worden geplaatst. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de nabestaanden de urn mee kunnen nemen naar huis en hem daar een plaats geven in huis ter nagedachtenis aan de overleden persoon. Er zijn dan ook hele mooie urnen op de markt om de as van een overleden dierbare in te bewaren.

Foto als herinnering

Veel mensen die een dierbare zijn verloren plaatsen ergens in huis ter nagedachtenis een foto van hun overleden dierbare. Foto’s zijn in het algemeen een goede manier om herinneringen boven te halen. Dat is ook een van de redenen waarom zoveel mensen vakantiefoto’s nemen als aandenken aan die leuke vakantie. Zeker tegenwoordig met onze geavanceerde smartphones is het eenvoudig om even snel een fotootje te schieten en die te delen met vrienden en familie op een van de Social Media platforms.

Voorwerpen bewaren

Wat ook veel mensen doen om de herinnering aan een overleden dierbare levendig te houden is het bewaren van persoonlijke spullen zoals kleding of bijvoorbeeld een horloge. Om de zoveel tijd halen ze dan het persoonlijke item uit de kast en staan dan even stil bij hun overleden partner, vriend of familielid. Een van de redenen waarom mensen kleding van een dierbare willen bewaren is dat de lucht van die persoon er nog in zit. Na een aantal jaren echter is ook die lucht uiteindelijk verdwenen en gooien veel mensen uiteindelijk de kleding toch maar weg.

(40)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!