Waarom een DNA-test?

Een DNA-test is vaak van groot belang. Er zijn namelijk tal van redenen om een DNA-test te doen. Het kan door de politie zijn om het DNA van een misdadiger veilig te stellen, maar ook om de erfelijkheid van bepaalde ziektes te constateren. Uiteraard kan een DNA-test ook worden gebruikt om een bepaalde relatie vast te stellen. Hierbij kan worden gedacht aan een vaderschapstest, maar ook een broer-zus test of een familierelatietest. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden om een DNA-test te ondergaan uitgebreid besproken.

Zo wordt bijvoorbeeld DNA steeds vaker als bewijs tegen een verdachte van een bepaalde misdaad gebruikt. Aan de hand van een DNA-onderzoek is een aantal jaar geleden de moeder van twee vondelingen gevonden. Vondelingen leggen is in Europa verboden. Dit betekent dat de moeder zal worden vervolgd voor haar daden. Daarnaast kunnen de vondelingen een antwoord krijgen op de vraag wie hun moeder is en misschien ooit antwoord krijgen op de vraag waarom zij te vondeling zijn gelegd.

Ook is het programma ‘DNA onbekend’ met Caroline Tensen een groot succes geweest. Hierbij gaat het om een geheel ander DNA-onderzoek, aangezien het niets met misdaden te maken heeft. Het gaat bij dit programma om de bevestiging of iemand wel of niet familie is. Een zus, neef of oom. Ze lopen al jaren met de brandende vraag of zij slechts bekenden of familie van elkaar zijn. Alle verhalen en redenen in dit programma lopen uiteen. De gasten hebben jaren in onzekerheid geleefd en krijgen uiteindelijk in dit programma een antwoord op deze belangrijke vraag.

Een andere mogelijkheid voor een reden om een DNA-test af te nemen is om te constateren of er een afwijking in de genen zit waardoor je een bepaalde ziekte kunt hebben. Je kunt namelijk soms alleen een drager van een ziekte zijn, zodat je dit onbewust kunt doorgeven aan je kinderen. Het DNA-onderzoek kan naar aanleiding van een bepaalde ziekte worden getest, maar soms kan het vooraf worden getest. Dit wordt dan een voorspellend DNA-onderzoek genoemd.

Niet voor alle DNA-testen hoef je per se naar een huisarts toe. Als je erfelijke ziekten is dit nog wel noodzakelijk, maar niet meer voor een prenatale vaderschapstest, een broer-zus test of een familierelatietest. Er zijn namelijk veel bedrijven die een test per post kunnen toesturen. Een van deze bedrijven die verschillende DNA-testen kan toesturen is DNAtesten.be. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de DNA-test volledig anoniem is. Het geeft simpel en eenvoudig een antwoord op de vraag waarvan je misschien vaak van wakker hebt gelegen.

(113)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!