Courtage makelaar

Wanneer u een woning wilt kopen, verkopen of huren kunt u een makelaar inschakelen. U mag er van uitgaan dat een makelaar de lokale huizenmarkt kent en scherp voor jou kan onderhandelen. Maar daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Dat noemen we ook wel makelaarskosten of courtage. Hoe hoog die zijn, verschilt per makelaar. Ook hangt het af van jouw wensen en behoeften. Kiest u voor de volledige service of maakt u slecht gebruik van deeldiensten?

Een wetgeving omtrent de makelaarscourtage bestaat niet in Nederland. Ook de NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars) kiest ervoor om de makelaars geen regels voor te schrijven op dit onderwerp. Dit resulteert in volledige vrijheid om in samenspraak met uw makelaar op eigen wijze invulling te geven aan de makelaarscourtage. Zo kan een vast tarief worden afgesproken als courtage, maar ook een percentage van de koop- of verkoopprijs of de jaarhuur. Beide opties brengt voor- en nadelen met zich mee.

Vaste kosten
Het grootste voordeel van een makelaarscourtage in de vorm van een vooraf vastgesteld bedrag is dat u van tevoren weet welke kosten u kunt verwachten. De kosten kunnen variëren van honderden tot duizenden euro’s. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder uiteraard de omvang van de diensten die de makelaar voor u verricht.

Een nadeel aan een vast bedrag is dat de courtage makelaar geen financiële prikkel heeft. Met andere woorden hoe gemotiveerd is de makelaar om bij het onderhandelen het beste resultaat voor u te behalen. Uiteindelijke is de eindprijs op geen enkele wijze van invloed op de courtage. Let er ook op welke zaken inclusief zijn en met welke kosten u alsnog zelf wordt geconfronteerd.

Percentage
De andere optie is het kiezen voor een procentuele vergoeding. Maar enkel een verkoop- en verhuurmakelaar hebben hier baat bij, aangezien deze vergoedingsvorm een duidelijke prikkel geeft om een zo hoog mogelijke verkoopprijs of jaarhuur voor u te realiseren. De courtage voor de makelaar is dan immers ook hoger. Een aankoopmakelaar zou daarentegen met dit systeem minder verdienen. Daarom is het ook niet logisch om voor dit kostenmodel te kiezen wanneer u een aankoopmakelaar nodig heeft.

Om misverstanden te voorkomen, zodat u niet voor dure verrassingen komt te staan, is het verstandig dat u met uw makelaar duidelijk afspreekt welke diensten hij of zij in ruil voor de courtage voor u verricht.

(109)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)