Lening afsluiten zonder bank?

incassobureau

Wat enkele jaren geleden door velen belachelijk werd gemaakt, ontpopt zich langzaam maar zeker tot serieuze concurrentie voor conventionele bankleningen: het uitlenen van geld tussen particulieren via leenplatforms, ook wel social lending genoemd. Zo’n goedkope persoonlijke lening lijkt terrein te winnen bij steeds meer leners als serieus alternatief voor bankleningen. Dat is niet echt verwonderlijk, zeker in tijden van een financiële crisis. Wanneer banken hun risicomanagement aanscherpen, dat wil zeggen de criteria voor kredietverlening verhogen, is het niet meer dan logisch dat consumenten op zoek gaan naar alternatieve opties. Dergelijke onderhandse leningen zijn niet duurder dan de gebruikelijke bankleningen, omdat de exploitanten heel voorzichtig zijn om concurrerende producten aan te bieden. En aangezien de rente meestal bepalend is voor een lening, krijgt dit kenmerk onvermijdelijk veel aandacht. Hoe succesvol dit nog relatief jonge zakelijke veld van het verstrekken van leningen tussen particulieren is, blijkt ook uit het feit dat aanbieders uitbreiden naar andere Europese landen. In het moederland van deze leenvorm, de VS, zijn dergelijke platforms al jaren op de markt en hebben in zeker opzicht ook gediend als model voor de leenplatforms die in Nederland land te vinden zijn.

Renteloze persoonlijke lening

Als je geld wilt lenen om een wens uit te voeren, moet je meestal rente aftrekken over het geleende bedrag. Vrijwel geen enkel bedrijf of bank kan echt zonder deze inkomstenbron. Toch hoor je toch hier en daar de term renteloze persoonlijke lening vallen tijdens alledaagse gesprekken. Dit is in geen geval een lening die je krijgt van een familielid of vriend. Nee, een renteloze persoonlijke lening is vaak gekoppeld aan de aankoop van een consumptiegoed. Winkels verlenen dergelijke quasi-kredieten vaak door aankopen op afbetaling mogelijk te maken door financiering tegen nul procent rente. Daar zijn consumenten natuurlijk erg blij mee. En met dergelijke campagnes zijn de respectievelijke providers altijd erg populair. Vooral omdat je hier echt een lang gekoesterde droom kunt waarmaken en zonder iets extra’s te betalen.
Deze mogelijkheden bestaan ook op het wereldwijde web. Hiervoor moet echter altijd aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Een renteloze onderhandse lening wordt dan meestal verstrekt in de vorm van goederen op basis van positieve kredietgegevens of bewezen kredietwaardigheid. Meestal wordt er een minimumbedrag vastgesteld voor de aankoop, maar waarmee u gewoon kunt genieten van het rentevrij winkelen. En alle andere onderdelen van zo’n contract staan dan helemaal vast, zoals de termijn en eventuele verwerkingskosten.

Ook incassobureau bij wanbetaling

Maar pas op, net als bij leningen met rente kan het ook bij renteloze leningen voorkomen dat er een incassobureau wordt ingeschakeld. Als de debiteur om welke reden dan ook weigert de lening terug te betalen kan de verstrekker van de lening op een gegeven moment een incassobureau in de arm nemen die de vordering incasseert met alle extra kosten die daarbij komen. Betaal dus op tijd je lening af.

(167)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)