Sparen gaat geld kosten

Sparen gaat geld kosten

Het nieuws dat de Nederlandse Triodos Bank de spaarrente verlaagd naar nul procent zorgt ervoor dat er misschien een periode aan zal breken dat het wegzetten van spaargeld geld zal gaan kosten. Wat zijn de alternatieven?

 

Het wegzetten van geld op een (Internet) spaarrekening is allang niet meer zo aantrekkelijk als een paar jaar geleden. De rente is dalende en dit zorgt ervoor dat er in de toekomst mogelijk betaald moet gaat worden om geld weg te zetten bij een bank.

Beleggen

Beleggen wordt door veel mensen gezien als mooi alternatief voor het sparen. Doe je het goed, dan kan dit een mooi bedrag opleveren. Echter, de beurs kan grillig zijn. Zeker wanneer het slecht met de banken gaat, kan dit ook van invloed zijn op het beursklimaat. Voor wie op zoek is naar rendement met zekerheid is het verstandig dit niet te doen.

 

Spaarplan

Zoek je naar meer zekerheid, dan is een spaarplan een optie. Je kiest hierbij voor een langere looptijd met een wat lagere rente dan dat je normaliter gewend bent. De risico’s voor een dergelijk product zijn vele malen lager en de rente zal niet snel veranderen.

Sparen gaat geld kosten

Geld uitlenen

Je zou er misschien niet snel aan denken, maar het geld uitlenen kan ook een optie zijn. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het geldbedrag dat je leent. In de meeste gevallen zijn dit vrienden en familieleden. Wat velen niet weten is dat je hiervoor een bedrag aan rente in rekening kunt brengen. Het brengt echter wel verplichtingen met zich mee. Wil iemand graag geld lenen, dan is het een goed idee om een vergelijking te doen. Geld lenen bij een financiële instelling biedt meer zekerheid. Zo is er een bescherming geregeld voor consumenten die geld lenen bij een financiële instelling. Lees hierover meer via Lening.org. Dit artikel geeft meer informatie over het Garantiefonds.

Vastgoed

Heb je voldoende geld over en wil je er toch rendement over behalen, dan is het investeren in vastgoed een optie. Je koopt bijvoorbeeld een huis en laat dit renoveren. Daarna kun je dit huis doorverkopen of je kiest ervoor om dit huis te gaan verhuren.

 

Kunst

Sparen gaat geld kostenEen ander alternatief is het beleggen in kunst. Schilderijen bijvoorbeeld stijgen in waarde naarmate de jaren vorderen. Ben je er aan toe om te cashen, dan kun je het schilderij verkopen. Bijvoorbeeld via een veilinghuis of een veilingwebsite zoals Catawiki.

 

Zonnepanelen

Het ligt niet voor de hand, maar het investeren in zonnepanelen kan ook een optie zijn. Natuurlijk vergt de aanleg in zonnepanelen een investering. In een periode van twintig jaar kun je dit bedrag dubbel en dwars terugverdienen. Het geld dat je hiermee overhoudt kun je voor een van de opties in dit artikel gebruiken.

 

Affiliate website

Een andere optie is het opzetten van een website waarmee je geld kunt verdienen. Een zogeheten affiliate website toont advertenties of producten van derden. Hiermee ontvang je geld, nadat je er eerst in geïnvesteerd hebt. Ook dit geld kun je vervolgens gebruiken voor het kiezen van een van de eerder genoemde opties als alternatief voor het sparen.

 

Last but not least

Heb je een hypotheek lopen, dan kun je erover nadenken deze vervroegd af te lossen. Belangrijk hierbij is dat je goede informatie krijgt over een mogelijke boete waarmee je te maken krijgt. Ook het oversluiten van een hypotheek kan tot de opties behoren, inclusief de renteboete   die door de bank of financiële instelling in rekening gebracht wordt.

 

Kortom, er zijn genoeg alternatieven voor het sparen. De vraag is alleen welk risico je wilt nemen. Laat je op bepaalde punten goed voorlichten en zet de voors- en tegens af tegen elkaar. Neem daarna een weloverwogen beslissing. Eentje die je baseert op langetermijndenken. Het is verleidelijk te kiezen voor snel geld. Dat is echter ook niet van toepassing wanneer je onder normale omstandigheden, dus met een positieve rente op de spaarrekening, een beslissing zou nemen.

(100)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)