Hoe zit het met de volksverzekering?

Verzekeringen kunnen nogal verwarrend zijn. Wat is verplicht en wat niet? In Nederland hebben we 7 verzekeringen die vallen onder de ‘volksverzekering’. 4 hiervan vallen onder ‘sociale verzekeringen’. Dit zijn verplichte verzekering voor iedere legale inwoner van Nederland. Ook zijn er nog 3 verzekeringen die vallen onder de werknemersverzekeringen. Deze zijn verplicht voor iedereen die in Nederland in loondienst werkt. In dit artikel leggen we wat meer uit over de 4 sociale verzekeringen.

Algemene nabestaandenwet (Anw)

Je wilt er niet over nadenken, maar het kan helaas altijd gebeuren. Zodra je partner overlijdt heeft dit financiële gevolgen voor jou en eventueel jullie kinderen. Om ervoor te zorgen dat je hierdoor niet in financiële problemen raakt, zorgt de overheid dat nabestaande verzekerd zijn van een basisinkomen. Deze nabestaande uitkering stopt o.a. op het moment dat je de AOW leeftijd bereikt, gaat hertrouwen of buiten Nederland gaat wonen.

Algemene Ouderdomswet (AOW)

Iedereen stopt op een gegeven moment met werken, omdat er een bepaalde leeftijd is bereikt. In Nederland gaat deze leeftijd momenteel in stappen omhoog om kosten te besparen. Momenteel staat de planning van deze leeftijd op 67 jaar. Zodra je niet meer hoeft te werken, krijg je van de Rijksoverheid via de Sociale verzekeringsbank (SVB) een basispensioen. Deze AOW vervalt op het het moment van overlijden. Hoe langer je hebt gewerkt in Nederland, hoe hoger de uitkering zal zijn.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Deze verzekering (voor januari 2015 nog Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)) is een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektekostenrisico’s. Dit geeft recht op zorg die op je behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden zijn afgestemd. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een psychische of lichamelijke beperking waardoor extra zorg nodig is. Je bent hiermee dus verzekerd van permanente toezicht, verpleging of voortdurende begeleiding. Dit is dus iets anders dan het afsluiten van een goedkope zorgverzekering.

Algemene Kinderbijslagwet (AKW)

Deze uitkering geldt als tegemoetkoming aan de onderhoudskosten van een kind. De gemeente geeft de aangifte van de geboorte van het kind door aan de SVB. Deze sturen je na 2 tot 4 weken na de aangifte een brief met gegevens waarmee je via DigiD de kinderbijslag kunt aanvragen. Krijg je nog een kind? Dan hoef je niks te doen en zal het bedrag automatisch aangepast worden. Het kan zijn dat je zelf aan de SVB moet doorgeven dat je een kind hebt gekregen. Dit is het geval als je kind in het buitenland geboren is, je zelf in het buitenland woont of pas later dan een maand aangifte van de geboorte bij de gemeente doet. Ook bij een adoptie van een kind moet dit zelf worden aangegeven om recht te krijgen op kinderbijslag.

(57)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)