Moet je voor zorg in het buitenland een reisverzekering afsluiten?

Been in gips

Het is zomervakantie. Daar maken we maar al te graag gebruik van. We reizen naar het buitenland, heerlijk met de billen op een handdoekje langs de Spaanse kust, avontuurlijk backpacken door Azië of nét de grens over om in België op de camping te staan. Hoe ver je ook gaat, als je buiten Nederland bent is je zorgverzekering geldig. Vraag is alleen of deze altijd voldoende dekt. Of heb je toch ook een aanvullende en/of reisverzekering nodig?

Zoek uit wat je zorgverzekering dekt in buitenland

Controleer voordat je op reis gaat, of voordat je een zorgverzekering afsluit, wát er aan zorg in het buitenland wordt gedekt. Wat er wordt vergoed, hangt af van het land waar je heengaat. Blijf je in Europa, of in elk geval in een land waarmee Nederland afspraken heeft over het recht op medische zorg, dan worden de kosten die aan medische zorg in het buitenland worden uitgegeven voor je vergoed. Vervelende is dat je dit soms zelf voor moet schieten. In Nederland worden deze kosten dan verrekend. Wel betaal je altijd eigen risico (als deze nog niet op is). Ga je naar een land waarmee we geen afspraken hebben, controleer dan altijd op de polis wat de verzekeraar wel vergoedt.

Aanvullend vergoedt kosten boven Nederlands tarief

De basisverzekering dekt medische kosten tot het tarief in ons land. In sommige landen kan een behandeling die hier niet heel duur is, opeens vele euro’s kosten. Die extra euro’s moet je dan dus zelf bijleggen. Wil je dit risico niet lopen? Dan kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering voor medische hulp in het buitenland. Daarmee weet je zeker dat je geen hoge zorgkosten hebt, want ook de kosten boven het tarief dat in Nederland wordt vergoed, worden voor je betaald.

Reisverzekering dekt nog meer

Met een reisverzekering kun je je verzekeren voor meer dan medische zorg. Daarbij zijn er overkoepelingen met de zorgverzekering. Maar de reisverzekering is veel uitgebreider. Die is er ook voor bagage, annulering ,vervangend vervoer en repatriëring. Daarbij kun je je verzekeren voor ongevallen (bij avontuurlijke sporten). Wel zijn veel van de dekkingen van de reisverzekeringen vaak al bij andere verzekeringen ondergebracht. Controleer dus voordat je een reisverzekering afsluit, welke dekkingen je al tot je beschikking hebt. Een reisverzekering is vooral verstandig om te nemen als je heel waardevolle spullen mee hebt, als je een extreme sport gaat uitoefenen óf als zorgkosten heel hoog zijn in het te bezoeken vakantieland. De keuze is dus aan jezelf, maar weet wel dat je met een basisverzekering alleen voor de minimale zorg bent verzekerd.

(107)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!