Verzekeraars niet blij met eigen risico

Ogen laseren

De zorgverzekeraars in Nederland waren niet blij met de voornemens van het kabinet Rutte II om de zorgpremie en het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Voornamelijk het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico is een struikelblok voor veel verzekeraars. Momenteel hebben de meeste zorgverzekeraars medische informatie over hun patiënten. Maar de zorgverzekeraars vinden het verzamelen van informatie over de inkomens van hun patiënten een brug te ver.

Inkomensafhankelijke zorgpremie?

Per 2016 zou zowel het eigen risico als de zorgpremie inkomensafhankelijk moeten worden, als het aan de plannen van de VVD en de PvdA lag. Directeur van Zorgverzekeraar ONVZ en bestuurslid bij Zorgverzekeraars Nederland, Erno Kleijnenberg, was tegen de plannen.
De zorgplannen zorgden ervoor dat het eigen risico straks verlaagd zou worden naar 180 euro per jaar voor de laagste inkomens, maar verhoogd worden naar 595 euro voor de hoogste inkomens. Uiteindelijk is een en ander er nog niet van gekomen.

Privacy

Voornamelijk de privacy zat Kleijnenberg behoorlijk dwars. Momenteel verzamelen zorgverzekeraars al medische informatie van hun patiënten. Het verzamelen van inkomensinformatie om zo de hoogte van het eigen risico te bepalen, is een brug te ver. “We beschikken al over medische gegevens van onze verzekerden. Daar moet het wel blij blijven.”

Achteruitgang

Bovendien zorgt het inkomensafhankelijk maken van zowel de zorgpremie als het eigen risico voor achteruitgang, in plaats van vooruitgang. De plannen van het kabinet Rutte II doen de bestuursvoorzitter denken aan het zorgsysteem zoals hij was voor het invoeren van zorgverzekeraars in 2006.
“Het lijkt erop dat we in een klap teruggaan naar het ziekenfondssysteem van voor 2006. Daar wilden we toen juist van af.”

Concurrentie

Met het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie, kunnen zorgverzekeraars bovendien een stuk minder met elkaar concurreren, vreest Kleijnenberg. De extra premies worden ingehouden op het loon van werknemers. Dat draagt volgens het bestuurslid van Zorgverzekeraars Nederland niet bij aan de bewustwording van de kosten in de zorg.
Dat terwijl er maatregelen op stapel staan die de consument juist bewuster zouden moeten maken van de kosten van de zorg in Nederland.

Vergelijken

Zelf bewust worden van de kosten van de zorg en de zorgpremies in Nederland? Zorgverzekeraars vergelijken is een goede manier om inzicht te krijgen van alle premies in Nederland, zowel op het gebied van basis zorgverzekeringen als aanvullende zorgverzekeringen. Daarmee kan er per jaar fors bespaard worden op de zorgpremie. Wel is het van belang om goed de polisvoorwaarden door te lezen alvorens een aanvullende verzekering af te sluiten. Als u bijvoorbeeld uw ogen laten laseren wilt of een implantaat bij de tandarts wil laten plaatsen, is het aan te raden om goed de voorwaarden van uw huidige verzekering of toekomstige zorgverzekering door te lezen. Bel bij twijfel naar de verzekeraar voor aanvullende informatie over de diverse dekkingen.

(50)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!