Een enkelbrace kan uitkomst bieden bij enkelblessures

halbekooter fysiotherapie

Als je erg veel sport is het bij sommige sporten mogelijk dat je enkels redelijk wat te verduren krijgen wat tot een enkelblessure kan leiden. In een dergelijke situatie kan een enkelbrace de perfecte oplossing zijn! Maar wat doet een enkelbrace of enkelbandage nu precies? Enkel braces en enkelbandages bieden compressie rond het enkelgewricht, waardoor het stabiliteitsgevoel in het gewricht wordt verbeterd.

Welke enkelbrace kiezen?

Een enkelbrace is een prima hulpmiddel bij instabiele enkels en het herstel na een verzwikte enkel. Het is belangrijk je keus te baseren op een enkelbrace ter preventie of herstel. Maar alvorens meteen een enkelbrace aan te schaffen is het altijd aan te raden om bij een sportblessure zoals bijvoorbeeld een verzwikte enkel eerst langs de huisarts te gaan. In veel gevallen kun je dan je sportblessure laten behandelen door een fysiotherapeut en/of goed advies te krijgen over het dragen van een enkelbrace.
Een enkelbrace geeft meer steun dan een elastische enkelbandage. Een bandage is een rekbaar windsel dat wel druk geeft en huidbescherming, maar minder mechanische steun. Dus bij een gebrek aan stabiliteit, zoals na een verzwikte enkel, verdient een enkelbrace de voorkeur. Bij chronische instabiliteit wordt meestal een enkelorthese gebruikt, deze heeft een functie die vergelijkbaar is met een spalk.

Bescherming van een enkelbrace

De bescherming van een enkelbrace bestaat meestal uit meerdere lagen. Meestal is de buitenstof van polyester, daarna volgt een latex laag en de binnenkant is meestal voorzien van een kantoenen voering. De enkelbrace biedt compressie rondom het enkelgewricht. Hierdoor wordt het stabiliteitsgevoel in het gewricht verbeterd. Het is bij sommige braces mogelijk om deze compressie naar eigen behoefte in te stellen. Een goede enkelbrace heeft een hoog draagcomfort waardoor je er geen last van krijgt.
Er zijn ook enkelbraces die preventief kunnen worden gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld al weet dat je een zwakke enkel hebt, is het dragen van zo’n enkelbrace aan te dragen tijdens het sporten. Hiermee voorkom je dat je een fikse enkelblessure oploopt. Wanneer je een enkelbrace gaat kopen, dan is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Vertel de medewerker waar je last van hebt en wanneer je er last van hebt. Of dat je juist op zoek bent naar een preventief middel. Zij kunnen jou dan voorzien van de benodigde adviezen zodat je de juiste enkelbrace in huis haalt.

(81)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)