Hoe ongezond is te dik zijn?

cbd-olie

Het collectieve onvermogen om de pondjes eraf te krijgen, heeft waarschijnlijk minder te maken met een gebrek aan wilskracht dan met de hardnekkige ontkenning van de naakte waarheid. Een manier om gewicht te verliezen en niet meer terug te krijgen het volgen van een verstandig afslankdieet dat van jou een slanker, gezonder en waarschijnlijk gelukkiger mens maakt en ervoor zorgt dat je zo blijft, via een levenslang patroon van gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging. Maar ook bijvoorbeeld CBD olie kan helpen om af te vallen omdat het eetlustremmend schijnt te werken.

Gezondheidsklachten

Veel mensen willen afvallen om er beter uit te zien. Anderen willen om dezelfde reden aankomen. Een gezond gewicht behouden is echter meer clan een kwestie van er goed uitzien. Het gaat er ook om dat je je goed voelt. Jarenlange studies waarin sterftepercentages met het gewicht van volwassenen werden vergeleken, hebben aangetoond dat mensen met ernstig overgewicht een hoger risico op bepaalde gezondheidsklachten hebben, zoals:

– hart en vaatziekten;
– te hoog cholesterolgehalte;
– hoge bloeddruk;
– beroerte;
– diabetes;
– bepaalde soorten kanker;
– aandoeningen aan de galblaas;
– osteoartritis en jicht;
– slaapstoornissen;
– probleemzwangerschappen;
– urineverlies door zwakke bekkenspieren.

Te dun is ook ongezond

Aan de andere kant wijzen deze (of soortgelijke) studies uit dat ook een te laag lichaamsgewicht risico’s voor de gezondheid kan opleveren. Verbaasd? Toch is het vrij logisch. Mensen kunnen om tal van redenen, ook gezondheidsredenen, dun zijn, bijvoorbeeld:

– Sommige magere mensen eten als het spreekwoordelijke paard, maar zijn genetisch geprogrammeerd om een smal lichaam te hebben of energie (eten) zo snel te verbranden dat ze dun blijven, ongeacht wat ze eten.

– Sommige mensen zijn mager, omdat eten geen belangrijke bron van plezier in hun leven is, zodat ze bijvoorbeeld wanneer ze het heel druk hebben, gewoonweg vergeten om te eten.

– Sommige mensen zijn heel mager omdat ze ziek zijn. Kanker of aids zijn voorbeelden van ziekten die de eetlust verminderen of het lichaam verhinderen voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Sommige mensen zijn heel mager omdat ze een eetstoornis hebben, waardoor ze een extreem dieet volgen
Het is duidelijk dat de laatste twee redenen, beide potentieel fatale situaties, gevaarlijker zijn dan de eerste en de tweede reden. Desalniettemin heeft iedereen die te dun is een verhoogde kans op:

– osteoporose, doordat ze smalle, lichte botten hebben;

– het vaak koud hebben, als gevolg van een gebrek aan lichaamsvet dat het lichaam bij koud weer beschermt;

– ademhalingsmoeilijkheden, inclusief tuberculose;

– onvruchtbaarheid;

– spijsverteringsproblemen.

En ten slotte geldt zowel voor die erg dik zijn als voor mensen die erg mager zijn dat ze, zelfs als ze gezond zijn, een groter risico hebben op psychologische problemen zoals een depressie, omdat ze niet aan de norm voldoen. Of de norm voor die mensen wel normaal is, is natuurlijk een ander verhaal.

(45)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)