Kom in beweging met een zit-sta bureau!

Zit-sta bureau

Het gebruik van een zit-sta bureau kan op een werkdag van 8,5 uur zo’n anderhalf tot twee uur per dag beweging opleveren en dat is best veel. Je beenspieren zijn de grootste groep spieren van je lichaam en deze zijn niet gemaakt om urenlang ongebruikt te laten. Uit onderzoek is gebleken dat de licht intensieve beweging achter een zit-sta bureau ook nog eens de stofwisseling verbetert.

Arbonormen

In Nederland hebben werknemers recht op een gezonde en vooral veilige werkplek. Zo kunnen slecht ingerichte werkplekken leiden tot klachten en ongevallen. De Arbonormen voor de inrichting van een werkplek zorgen ervoor dat een werkgever een goede werkplaats kan aanbieden aan zijn/haar werknemers.

Staand werken verlaagt het risico op gewichtstoename

Als je per dag meer calorieën inneemt dan dat je verbrandt kom je gewicht aan en als je meer calorieën verbrand dan dat je inneemt verlies je gewicht. Om gewicht te verliezen gaan veel mensen naar de sportschool, maar het is ook mogelijk om op kantoor wat calorieën te verbranden. Door staand te werken met een zit-sta bureau verbrand je rond de 185 calorieën per uur.

Maximaal twee uur zitten

Het geldt ook voor mensen die in hun vrije tijd veel bewegen en sporten, maar dagelijks langdurig zitten is slecht voor de gezondheid. Het is echt belangrijk om elk half uur even te gaan staan of te lopen om beweging mee te pakken. Dit zodat de benen in actie komen en het lichaam de verbranding op gang kan houden. Het advies is dus ook om nooit langer dan twee uur onafgebroken te zitten.

Vet en suiker

Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam energie uit je voedsel verbrandt. Als je dus langdurig zit, gebeurt het tegenovergestelde en verwerkt je lichaam het vet en suiker uit je bloed minder goed. Dit verhoogt de kans op ziektes met grote maten.

Tips voor het zit-sta bureau

  • Wissel je houding gedurende de dag af, ga dus niet een hele dag staan of een hele dag zitten, maar creëer een ritme voor jezelf. Wisselen van houding per anderhalf uur is dan ook het advies.
  • Het is belangrijk dat je bureau niet te laag of te hoog staat. Hierdoor ga je ‘’hangen’’ en doordat je gaat hangen ontstaan er klachten bij de nek en schouders. Hoe je jouw bureau op de juiste hoogte instelt? Verplaats je vingers naar je sleutelbeen en laat je arm omlaag ‘’hangen’’. Vervolgens stel je je bureau in op de hoogte van je elleboog.

(140)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)