Last van spataderen?

Hoe ontstaan spataderen?

Eén op de vier mensen heeft spataderen, waarbij spataderen wat vaker voorkomen bij vrouwen dan mannen. Spataderen zitten meestal in de benen en zien er uit als kronkelende bloedvaatjes die door de huid heen schijnen. Als de spataderen echter groter worden zijn ze duidelijk zichtbaar als grote opgezwollen bloedvaten met knobbels.
Het is niet helemaal duidelijk waarom en hoe spataderen ontstaan maar er zijn een aantal omstandigheden te noemen die de kans op spataderen vergroten. Zo neemt de kans op het krijgen van spataderen toe naarmate u ouder wordt en sommige mensen hebben gewoon aanleg om ze te krijgen. Ook lijken spataderen meer voor te komen bij vrouwen met overgewicht en lange mensen. Ook mensen die voor hun werk lange tijd moeten staan hebben een grotere kans op het krijgen van spataderen.

Soorten spataderen

Spataderen kunnen eigenlijk onderverdeeld worden in de volgende groepen, kleine spataderen, middelgrote spataderen en grote spataderen.
Kleine spataderen komen voor in kluwen van bloedvatvertakkingen en geven doorgaans geen klachten. Alleen is het geen mooi gezicht en om die reden laten veel mensen ze weghalen door een spataderbehandeling.
Middelgrote spataderen zijn wat dikker en kunnen behoorlijk lang zijn. Als u naast deze vorm van spataderen ook last heeft van vochtophoping in uw benen, dan wordt de spataderbehandeling door uw zorgverzekeraar vergoed.
Grote spataderen zijn duidelijk zichtbaar n ontstaan meestal aan de uitwendige ader die aan de binnenzijde van het been loopt. Bij grote spataderen is er meestal sprake van klachten zoals pijn maar dat hoeft niet. Het verwijderen van grote spataderen wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Indien u leidt aan grote spataderen kunt u ervan uit gaan dat het verwijderen van spataderen wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Grote spataderen gaan vrijwel altijd gepaard met klachten, al komt het ook voor dat de klachten (nog) niet optreden. Vaak worden mensen met grote spataderen doorverwezen naar een vaatchirurg omdat er een kans bestaat op complicaties zoals aderontsteking, trombose en een open been.

(578)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)