Liefhebbers duofiets nemen deel aan Wereld Alzheimer Dag 2019

duofiets_vier_wielen

Tijdens de Wereld Alzheimer dag op 21 september 2019 hebben zo’n ruim 20 duo’s deelgenomen aan een fietstocht op de zogenoemde duofiets. Dankzij de duofiets kunnen mensen met een beperking weer fietsen. Het thema van het jaar 2019 was: ‘Samen bewegen’, wat perfect aansluit bij de georganiseerde fietstocht.  

Wat is Alzheimer?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.

Tien minuten sporten per dag verbetert het geheugen

Onderzoekers hebben aangetoond dat het vermogen van de hersenen om herinneringen op te slaan verbetert na beweging. Slechts 10 minuten lichte fysieke activiteit is voldoende om de hersenconnectiviteit te vergroten en de hersenen te helpen onderscheid te maken tussen soortgelijke herinneringen, suggereert een nieuwe studie.

Wetenschappers van de University of California die hersenactiviteit bestudeerden, ontdekten dat de connectiviteit tussen delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor geheugenvorming en -opslag na een korte pauze van lichte oefeningen was toegenomen – zoals 10 minuten langzaam wandelen, fietsen of zwemmen. 

De bevindingen kunnen een eenvoudig en effectief middel zijn om geheugenverlies en cognitieve achteruitgang te vertragen of te voorkomen bij ouderen.

Is een duofiets iets voor mij?

In Nederland kun je prachtig fietsen. Er zijn verschillende natuurgebieden, voor ieder wat wils. Zo kun je fietsen door het bos, langs de koeien in de wei of door het duin. Veel Nederlanders, jong en oud, zijn dol op fietsen in de buitenlucht. Bovendien is het ook erg goed voor om cognitieve achteruitgang te vertragen of voorkomen. 

Helaas wordt het verkeersinzicht slechter naarmate de leeftijd toeneemt. Ook de conditie gaat vaak achteruit. Een duofiets biedt dan een uitkomst. Het is erg gezellig en aangenaam, dat je naast elkaar zit. Zo kun je ontspannen met elkaar praten, terwijl je geniet van de gezonde buitenlucht. Een duofiets is stabiel dankzij de ondersteuning van vier wielen. Eventueel kan er ook een armleuning en rugsteun gemonteerd worden voor meer ondersteuning. Duofietsen zijn dus ideaal voor recreatieve fietstochten en bieden fietsers een ontspannen, zittende, stabiele positie. 

Kijk hier voor meer informatie over een duofiets. op de website van 4wieler.

 

(73)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)