Maculadegeneratie is leeftijdsgebonden

floaterlaser

Maculadegeneratie is oogaandoening die het meest voorkomt bij mensen boven de vijftig jaar. Het is dan ook duidelijk een leeftijdsgebonden oogaandoening en wordt om die reden ook wel leeftijdsgebonden macula degeneratie of LMD genoemd. Bij deze maculadegeneratie is er een probleem met het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea, ook wel bekend als de gele vlek. Het gevolg van de aandoening is dat het centrale zicht wordt aangetast waardoor men minder scherp gaat zien. Het kan zelfs zo erg worden dat er sprake is van een serieuze visuele handicap waardoor mensen in de problemen kunnen komen op veel gebieden. Bepaalde activiteiten, beroepen en sporten bijvoorbeeld kunnen dan niet meer worden uitgeoefend. Juist het midden van het netvlies is de plaats die bijdraagt aan het waarnemen van de kleinste details omdat op die plek de meeste staafjes en kegeltjes aanwezig zijn. Daaromheen bevinden zich voornamelijk de bekende staafjes die zorgen voor licht en donker contrast en het periferie zien. Het perifere zien is bijvoorbeeld het in een ooghoek waarnemen van een voorbijgaand object. Eigenlijk gebruik we bij waarneming eerst het perifere gedeelte om vervolgens scherp te stellen met het centrale gedeelte van het netvlies.
Dat afsterven van de kegeltjes wordt dus maculadegeneratie genoemd. Het scherpe zien neemt af en er ontstaat midden in het beeld een vlek. De rest van het netvlies blijft dus wel werken, zodat men in staat blijft om zijn weg in huis en daar buiten min of meer zelfstandig te kunnen vinden, ook al mist men dan scherpte bij het zien.

Komt veel voor in de Westerse wereld

In het westen van de wereld, ook in ons eigen land, is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) de belangrijkste oorzaak van het achteruit gaan van het gezichtsvermogen bij mensen ouder dan 65 jaar. Door de vergrijzing zal de oogaandoening een steeds groter probleem gaan worden.

Droge en natte LMD

Er zijn grofweg twee vormen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie te onderscheiden, namelijk de droge en de natte vorm. Bij de droge vorm ontstaan er een soort ophopingen in de gele vlek, wat samengaat met het verminderen van het aantal kegeltjes. Deze vorm gaat zeer langzaam en het kan dan ook een lange tijd duren voor dat het gezichtsvermogen echt achter uit gaat. Bij de natte vorm gaan er bloedvaatjes groeien achter de gele vlek en komt er vocht en/of bloed in of onder het netvlies. Het gevolg daarvan is dat de lichtgevoelige cellen in het netvlies beschadigd worden, wat weer voor een relatief snelle en ernstige afname van het gezichtsvermogen zorgt. Op het laatst ontstaat er een litteken in de gele vlek (macula) wat voor een permanent verlies van het centrale zien zal zorgen.

Bron: https://www.microbia.nl/

(108)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)