Train je hersenen

Hersens

De hersenen van het menselijk brein zijn een van de meest complexe organen die we bezitten. Ons bewustzijn, persoonlijk ontstaan allemaal in de hersenen. Onze hersenen blijven zich ontwikkelen naarmate we ouder worden. Sommige diersoorten krijgen de hersenen als het ware kant en klaar aangeleverd. Bij de mens is dit iet mogelijk, omdat de volledige informatie die is om deze hersenstructuur te beschrijven, te groot is om in één keer in onze genen vast te leggen. We worden namelijk geboren met basisvaardigheden, maar we ontwikkelen ons steeds meer. We leren bijvoorbeeld door de jaren heen om te lopen, praten en te lezen. Het menselijk brein beschikt over ontzettend veel ruimte om gegevens op te slaan, echter kan dit niet altijd even makkelijk gaan vanwege ruis en verstoringen. Gelukkig kunnen we zelf invloed uitoefenen op de ontwikkelingen van onze hersenen en onszelf trainen om bijvoorbeeld ons geheugen te verbeteren. Dit kan je het beste doen door je hersenen te ‘voeren’met intellectuele voeding en hem af en toe goed aan het werk zetten om hem even te laten zweten

Leer jezelf nieuwe vaardigheden aan

Dit kan van alles zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het leren van instrumenten heel erg veel bijdraagt aan de ontwikkeling van je hersens. Ik zal u de wetenschappelijke jargon besparen, maar bij het leren van een muziekinstrument ontwikkelen je de gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor aandacht, angstregulatie en emotionele controle. Ook het leren van een nieuwe taal kan zijn vruchten afwerpen. Het dwingt je brein te werken op manieren waar het niet aan gewend is en het helpt je om de wereld te bekijken vanuit een nieuw linguïstisch oogpunt. Ook draagt het spelen van spelletjes bij aan het verbeteren van het cognitief vermogen. Kaartspellen en puzzels in het bijzonder, zeker als de spellen een bepaalde intensiviteit met zich hebben.

Wees nieuwsgierig

Stel jezelf eens vaker de vraag: Waarom? Het is bevorderlijk voor je hersens om af en toe iets in twijfel te trekken, omdat je ze op deze manier blootstelt aan zaken die het niet gewend is. Ook kan je dit bevorderen door het in de simpelste dingen te verwerken. Probeer nieuwe gerechten, routes of plekken waar je voor je plezier komt. Omarm de uitdaging waaraan je jezelf uiteindelijk blootstelt.

Lees meer boeken

Bij het lezen moet je gebruik maken van beide hersenhelften. Het lezen van boeken versterk het empathisch en op deze manier versterk je ook nog je emotionele ontwikkeling. Bovendien zorgt het lezen van een boek dat je ook tot rust komt en je concentratievermogen kunt verbeteren. Ook verschilt het per genre wat een boek doet met je hersens. Van alle genres verbeterd een thriller verbeterd je actieve concentratie het meest.

Loop eens vaker een extra blokje om

Sporten heeft veel voordelen, moge dat duidelijk zijn.  Los van dat het extreem goed is voor je hart en spieren, verbeterd het ook je hersenfunctie. Per week drie of vier uur hardlopen zou al bijdragen het verval van de hersenen al ruimschoots tegengaan. Tevens is sporten ook effectief om geestelijk vermoeidheid tegen te gaan. Als je een lange dag op kantoor hebt gezeten en er even doorheen bent, is het dus ideaal om na thuiskomst lekker te hardlopen, te fietsen of gewoon de sportschool in te duiken. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kinderen die actief sporten, betere resultaten boeken op school. Dus zet je kind van jongs af aan actief op een sport!

Bron: https://www.gezondemagazine.nl/

(123)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)