Waar is Propolis goed voor? We zetten het op een rijtje

Je hebt vast en zeker weleens iets gehoord of gelezen over Propolis. Maar als je geen idee hebt van wat Propolis is en wat de voordelen van Propolis zijn, is dit artikel zeker de moeite waard om eens door te nemen. Want waar is Propolis goed voor? En wat zijn de voordelen van propolis?

Wat is Propolis?

Propolis is een stroperige en plakkerige substantie die door honingbijen wordt gemaakt uit knoppen en sap van planten en hars van bomen. De samenstelling van Propolis verschilt per seizoen, regio en bijennest en kan verschillende kleuren hebben. Donkerbruin is de meest voorkomende kleur, maar Propolis bestaat ook in de kleuren wit, zwart, rood en groen. Bijen gebruiken Propolis om het bijennest te beschermen tegen het weer en ook om bacteriën en schimmels te weren. Je zou dus ook kunnen zeggen dat Propolis als een conserveermiddel dient.

Propolis als conserveermiddel

In Nederland wordt Propolis niet gebruikt als conserveermiddel, maar in andere delen van de wereld wel! Zo is in Japan Propolis goedgekeurd als conserveermiddel voor bevroren vis. Indiërs hebben Propolis ook een geruime tijd gebruikt om het bederf van vlees, vis en bepaalde fruitsoorten te voorkomen.

De verschillende vormen

Propolis wordt in allerlei soorten producten verwerkt. Propolis kun je verkrijgen in tabletten, ampullen, poedervorm, zalfjes en crèmes, neusspray en tinctuur. Er wordt zelfs kauwgom van gemaakt. De keuze voor een bepaalde vorm is afhankelijk van waar je Propolis voor wilt gebruiken.

Propolis in de alternatieve geneeskunde

Mensen gebruiken Propolis ook voor producten in de alternatieve geneeskunde. Vooral natuurwinkels verkopen veelal producten met Propolis dat kan helpen tegen uiteenlopende kwalen. Toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat Propolis een genezende werking heeft, maar er zijn cases waarin mensen baat hebben bij het gebruik van Propolis.

Sterke antibioticum

In bepaalde streken en regio’s in de wereld wordt Propolis gezien als een sterke antibioticum en wordt Propolis gebruikt om bacteriën te doden en infecties tegen te gaan.

Versterkt het hart

Er zijn cases te beschrijven waarbij Propolis werd gebruikt om het hart te versterken. Echter is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Echter kan het geen kwaad, omdat Propolis een natuurproduct is.

Keelpijn

Propolis schijnt ook te helpen tegen keelpijn. Een stukje Propolis in de mond zal al een zere keel moeten verhelpen. In verschillende natuurlijke producten tegen keelpijn is Propolis dan ook verwerkt.

Tandheelkunde

Er wordt nog altijd onderzocht of Propolis een positief effect heeft bij tandheelkunde. Zo zou Propolis kunnen helpen bij tandbederf en bij aften.

Reinigingsproducten

Als conserveermiddel of alternatief geneesmiddel heeft Propolis dus een functie. Evenals dat bijen er baat bij hebben om het bijennest te beschermen. Maar Propolis heeft nog een belangrijk voordeel voor mensen, want in talrijke reinigingsproducten zit Propolis verwerkt. Van gezichtscrèmes tot aan bodylotions en van stukken zeep tot aan reinigingsmelk. Deze producten helpen tegen een droge huid en verhogen de weerstand door een diepe reinigen van poriën.

(661)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)