Waarom EHBO belangrijk is?

EHBO kist

Alleen al in Nederland zijn er al zo’n 800.000 mensen die door een ongeluk in huis naar de eerste hulp moeten. Vaak zijn het kleine letsels, maar er zitten toch ook fatale ongevallen tussen die in sommige gevallen voorkomen konden worden.

Weinig mensen in Nederland hebben een EHBO cursus gevolgd of weten er iets van af. In tegenstelling tot onze noorderburen. In Noorwegen heeft ruim 90% van de bevolking een EHBO cursus gevolgd. Zij krijgen dit namelijk op school aangeleerd. Dit geldt ook voor Duitsland, waar ruim 80% een EHBO Cursus heeft gevolgd. Terwijl hier in Nederland het aantal mensen dat een EHBO heeft slechts op 4% ligt!  

Soorten gevallen

Een EHBO cursus kan bij veel meer dingen dan alleen bij een verslikking of ongeval handig zijn. Hierbij kun je denken aan hoe je moet handelen bij een: Beroerte, epilepsie, vergiftiging en/of een allergische reactie.

Basisregels

Mocht je als eerste ter plaatse zijn dan zijn er een aantal basisregels waar je je aan moet houden. Kijk goed naar de situatie, zie je gevaar? Is het helemaal veilig? Kijk goed dat er gebeurd is en controleer daarna bij het slachtoffer. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor professionele hulp. Belangrijk is het om daarna 1-1-2 te bellen. Hier kun je het aantal slachtoffers melden, wat het vermoedelijke letsel is en hoe de hulpdiensten het beste kunnen rijden.

Ernstig ongeval?

Ben je in de buurt van een ongeval? Als het slachtoffer in kwestie stopt met ademhalen dan duurt het ongeveer vier minuten totdat het hart stopt met kloppen. Als het slachtoffer zes minuten geen adem heeft kunnen halen dan kan hij/zij permanente hersenschade eraan over houden. Goed om te weten dat de gemiddelde ambulance er zo’n 6,5 minuten over doet om op de locatie aan te komen. Als er iemand bij is met een EHBO cursus dan kan dit het verschil tussen leven en dood betekenen.

EHBO cursus

De kosten voor het volgen van een EHBO cursus hangen af van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan een EHBO cursus en de grootte van de groep. De kosten van zo’n cursus kunnen uitlopen van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Veiligheid boven alles.

(160)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!