Wat is de beste bril voor jou?

Zonnebril

Vaak begint het al op jongere leeftijd. Je kunt steeds minder goed het bord lezen, of begint te knijpen met je ogen om de ondertiteling op tv nog te kunnen zien. Dit betekent dat je ogen niet 100% werken. Als je van veraf niet goed kunt zijn, zijn je ogen kleiner en ben je bijziend. Kan je van dichtbij slecht zien, dan zijn je ogen groter en ben je verziend. Gelukkig heeft er rond het jaar 1280 de uitvinding van de bril plaatsgevonden. Uiteraard is er sinds die tijd veel geleerd. Zo is het zelfs mogelijk om mensen met kleurenblindheid te helpen door een speciale bril! Door bij een opticien langs te gaan weet je wat voor jou de beste keuze is.

Leesbril

LeesbrilDe functie van de leesbril zit eigenlijk al in de naam: hij helpt je met lezen. Deze type bril is in de meeste gevallen pas nodig bij het ouder worden. Je ogen gaan achteruit en hebben dan meer moeite met scherpstellen, waardoor wat extra hulp nodig is. Een leesbril kan je niet alleen bij een brillenwinkel kopen, maar bijvoorbeeld ook bij een drogist. Hier hangt dan een bordje met tekst bij om te controleren met welke bril je het scherpste ziet. Echter is het handig om voor de eerste keer een meting bij een opticien te laten doen, zodat je zeker weet dat je de juiste sterkte koopt.

Multifocale bril

Het tegenovergestelde van een leesbril, is een bril voor veraf. Hier is verder niet zoveel meer over te vertellen. Echter heb je hierin wel weer verschillende soorten. Zoals de multifocale bril. Deze bril is eigenlijk bedoeld voor alle afstanden. Je kunt er verweg goed mee zien, van dichtbij, maar ook in de tussenliggende afstanden. De glazen van deze bril hebben een van boven naar beneden geleidelijk toenemende sterkte. De bovenkant is dus voor verweg en de onderkant voor lezen.

Bifocale bril

bifocale brilMet een bifocale bril kun je zowel verweg als dichtbij zien. Vaak is deze bril bij ouderen te zien. Ze hadden altijd al een bril voor verweg, maar nu ze ook een leesbril nodig hebben is het onhandig om dit steeds te moeten wisselen. Vandaar dat er onderaan deze bril een leesgedeelte is. De overgang tussen deze delen is vaak duidelijk te zien,

Zonnebril

De zonnebril kan natuurlijk niet in het rijtje ontbreken! Een zonnebril zorgt ervoor dat de lichtstralen van de zon niet zo fel meer zijn, waardoor je beter kan zien. Vooral tijdens het autorijden is dit erg handig en zorgt voor minder gevaarlijke situaties! Ook de zonnebril is op sterkte verkrijgbaar, zodat er geen zonnebril over een gewone bril geplaatst hoeft te worden. Hoewel het ook mogelijk is om een soort klepjes aan je gewone bril te klikken, om deze om te toveren tot een zonnebril.

(496)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)