Wat kun je doen tegen littekenvorming?

liposuctie

Vrijwel iedereen heeft ergens een litteken en dat is ook helemaal niets om je over te schamen. Toch is dit niet voor iedereen even makkelijk. Zeker als het gaat over littekens op opvallende plaatsen gaan veel mensen op zoek naar allerlei manieren om deze te verminderen, zoals bijvoorbeeld littekencrème. Waar de ene littekens best wel stoer vindt, zullen ze voor iemand anders aanleiding geven tot een gevoel van onzekerheid. Kun jij je wel vinden in deze laatste groep?

Hoe krijg je littekens?

Als je een verwonding oploopt, heeft je huid de reflex om de beschadiging te herstellen en dit zal gebeuren door de aanmaak van collageen. Bij diepere wonden komt het voor dat er een teveel aan dit collageen wordt aangemaakt, wat tot de vorming van een teveel aan weefsel en dus ook de vorming van een litteken leidt.

Wat kun je er tegen doen?

Direct contact met zonlicht vermijden

Zeker als het litteken niet nog volledig gevormd is, doe je er goed aan om directe blootstelling aan zonlicht zoveel als mogelijk te vermijden. De zon zorgt er namelijk voor dat je huid minder goed kan herstellen en dat zowel de vorm als de kleur van het litteken veranderen en opvallender worden. Na de herstelperiode kun je natuurlijk opnieuw van die heerlijke zon genieten, maar hou er ook dan nog rekening mee om je huid voldoende te beschermen met een goede zonnecrème.

Masseren

De bewegingen die tijdens een massage uitgevoerd worden, geven je niet alleen een ontspannen gevoel, ze zijn ook erg stimulerend voor de bloedsomloop en dus ook voor een sneller en beter herstel van de huid. Je hebt voortaan een goede reden om extra te genieten van een welverdiende massage die je wel of niet met een heerlijke olie kunt uitvoeren. Zie dit als een extraatje dat je jezelf kunt gunnen dat ook nog eens het herstel van je litteken bevordert.

Verzorging van binnenuit

Littekens zijn zichtbaar aan de buitenkant van je lichaam, maar dit wil niet zeggen dat je ook niet van binnenuit aan een goed herstel van je huid kunt werken. Antioxidanten die je bijvoorbeeld in groene thee, spinazie, aardbeien en bosbessen vindt, dragen bij tot een snellere genezing van de huid en tot een verminderde vorming van littekens.

Verzorging van buitenaf

Een goede huidverzorging is altijd belangrijk en dat geldt vast en zeker ook als je littekens minder zichtbaar wil maken. Reinigen, hydrateren en het verwijderen van dode huidcellen geven je huid een gezonde en gladde aanblik waardoor ook littekens minder opvallend worden. Kies hierbij voor producten die uitgebreid getest werden en die mild zijn voor je huid.

Littekencrème

Direct na de wondsluiting kun je starten met het gebruik van littekencrème. Littekencrème gaat het vochtverlies van de huid tegen en voorkomt zo uitdroging. De werkzame stoffen in de littekencrème hebben niet alleen een herstellende werking, ze gaan ook jeuk en roodheid tegen. Vraag zeker bij je arts of apotheek naar een goede en doeltreffende littekencrème als die vervelende littekens voor jou een hinder op je zelfbeeld en zelfvertrouwen betekenen. Er bestaan middelen om littekens te verminderen, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?

(73)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)