Welke ogentesten zijn er?

ooglaseren

We kijken wat af in ons leven en door middel van zien hebben we visueel contact met de wereld om ons heen. Er wordt weleens gezegd dat de ogen de spiegel van de ziel zijn en het is in ieder geval waar dat je in iemands ogen veel kunt aflezen over zijn of haar emotionele toestand. Niet iedereen ziet even scherp van nature, de een ziet scherp als een havik, de ander ziet vanaf kinds af aan al wat minder scherp dan de gemiddelde mens. En dat betekent nog niet meteen dat er sprake is van een oogziekte of ernstige oogafwijking, de een ziet gewoon wat scherper dan de ander. Wel is het zo dat de kwaliteit van onze ogen in de loop der jaren achteruit gaat en we in sommige gevallen een bril of contactlenzen moeten gaan dragen. In onze moderne tijd is zelfs uw ogen laten laseren een van de mogelijkheden. Dan wordt met behulp van ene laser de oogafwijking opgelost en kunt u weer scherp zien zonder bril of contactlenzen

Snellenkaart ogentest

Deze kaart om de ogen mee te testen is ontwikkeld door de Nederlandse oogarts Herman Snellen en du snaar hem vernoemd. Op de kaart staan letters die van boven naar beneden steeds kleiner en kleiner worden. U wordt dan iedere keer gevraagd om een regel te lezen totdat u het niet meer kunt lezen. U staat ongeveer zes meter van de kaart af en kan de test doen met uw linkeroog en rechteroog.

Landolt C-kaart en de Tumbling E-chart

Naast de populaire Snellenkaart ogentest zijn er nog andere testen om de scherpte van uw ogen te testen. Een bekende is de Landolt C-kaart ogen test, vernoemd naar de Zwitserse oogarts Edmund Landolt. De kaart staat vol met de letter C in verschillende groottes en verschillende standen. De patiënt moet vervolgens op een bepaalde afstand van de kaart gaan staan met een oog bedekt. De oogarts wijst dan verschillende keren de letter C aan en de patiënt moet dan aangeven waar de opening zit.

Daarnaast is ook de Tumbling E-chart ogentest een bekende test om te meten of uw nog scherp genoeg ziet met beide ogen. Eigenlijk werkt deze test exact hetzelfde als de test met de Landolt C-kaart, alleen wordt nu in plaats van de letter C de letter E gebruikt bij het testen van uw ogen.

Waarom een ogen test?

Soms is de ogentest of oogmeting verplicht, bijvoorbeeld als u een opleiding wilt volgen tot piloot en het zicht dus uitermate belangrijk is, maar u kunt ook op eigen initiatief een, in de meeste gevallen gratis, ogentest laten uitvoeren bij een willekeurige opticien in uw woonplaats.

(237)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)