Zorg vermijden vanwege hoge eigen risico?

Besparen, besparen en nog eens besparen. Een term die we oneindig veel terug hebben zien komen sinds de economische crisis. Maar wat als je op een gegeven moment moet besparen op je eigen gezondheid? Kies er er dan voor om verder in de schulden te komen of staat je gezondheid bovenaan? Een lastige keuze voor mensen die in deze situatie terecht komen, want eigenlijk wil je deze keuze natuurlijk niet maken. Medische hulp is niet goedkoop en zeker wanneer de hulp onder de eigen risico valt. Maar aan de andere kant heb je het financieel al zwaar en wil je niet verder in de problemen komen. Zorg vermijden vanwege een hoge eigen risico is een issue waar steeds meer Nederlanders mee te maken hebben. Veel mensen blijven toch thuis uit angst voor hoge ziektekosten en daar horen gemakken bij die je het leven makkelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld een douchebrancard en een rolstoel die automatisch naar boven rijdt kan één van de vele gemakken zijn die je in een huis kan laten maken.

1 op de 5 Nederlanders vermijdt zorg

download (2)Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlanders medische zorg heeft uitgesteld of zelfs vermeden vanwege de hoge kosten. De helft van deze personen geeft aan zorg te hebben vermeden vanwege het hoge eigen risico. Een andere kwalijke zaak is dat iets meer dan een kwart van de Nederlanders pas medische hulp zoeken wanneer de klachten ondraagbaar worden. Het vervelende hiervan is dat de klacht tot die tijd zo ernstig is, dat het meer medische zorg vereist en dus ook meer medische kosten. En die wilden we nou net vermeiden toch? Ook geeft een grote groep aan dat ze verwachten dat de medische klachten vanzelf wel weer over gaan.

Rond de 60% van de groep die zorg heeft vermeden, heeft later alsnog besloten om de huisarts te bezoeken. Dit betekent dat 40% helemaal niet meer is geweest voor een medische controle. Bij rond de 60% van de zorgvermijders zijn de medische klachten zelfs verergerd ten op zichte van het momenteel dat de eerste symptomen opkwamen.

Hoe verder?

Ondanks onderzoeken waaruit blijkt dat er steeds meer zorg wordt vermeden, wil het kabinet de plannen voortzetten om het eigen risico volgend jaar te verhogen. Bijna 60% van de Nederlanders geeft aan dit een slechte zaak te vinden, omdat zorg op deze manier niet voor iedereen even toegankelijk meer is. Een kleine groep vindt de verhoging wel goed, omdat je dan niet voor het minste en geringste een bezoekje aan de arts pleegt. Kortom: het is een slechte zaak dat mensen zorg vermijden uit financiële overwegingen. Daarom is het belangrijk om een goede zorgverzekering te vinden die het best in jouw situatie past.

(130)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Zorg vermijden vanwege hoge eigen risico?, 3.0 out of 10 based on 1 rating