Natuursteen

Crocus bloemen

Natuursteen is een in de natuur gevonden steensoort en dat na bewerking geschikt is als materiaal voor de bouw. Natuursteen is onder andere de aardkorst waar wij op leven. De steensoort is een materiaal dat bestaat uit lava of magma en uit versteend sediment zoals kalk, klei of zand. De materialen waar natuursteen uit is gemaakt bestaan al miljoenen jaren lang waardoor natuursteen zelf ook miljoenen jaren lang bestaat. Natuursteen is duurzaam en is ook heel functioneel en wordt dus gebruikt als bouwmateriaal of grafmonumenten maar kan ook gebruikt worden voor vele andere producten. Denk maar aan aanrechtbladen, muurafdekker, brievenbussen, haardplaten en meer. Natuursteen wordt gewonnen over de hele wereld zoals in Nederland of België, maar niet overal is hetzelfde soort natuursteen beschikbaar. Bijvoorbeeld in Nederland is er alleen mergel, kalksteen en zandsteen.

Soorten natuursteen

Er zijn verschillende natuurstenen die over de wereld te winnen zijn. Zoals we al zeiden is mergel, kalksteen en zandsteen te winnen in Nederland. Er zijn veel bedrijven die gebruik maken van natuursteen, bijvoorbeeld Steenhouwerij Pladdet. Dit bedrijf levert verschillende soorten natuurstenen en is gespecialiseerd in hardsteen uit België. Hardsteen is een steensoort dat veel toepassingen heeft voor zowel binnen als buiten. De steensoort wordt gebruikt voor wandtegels, muurafdekking, gevelbekleding etc. Hardsteen wordt het meeste gewonnen in landen als België, China en Ierland. Natuursteen specialisten in Nederland halen dus hun natuursteen van allerlei landen over de wereld met name België. Kalksteen is een natuursteensoort die veel overeenkomst heeft met marmer maar is wat minder hard. Het ontstaat door de opeenhoping van stoffelijke overblijfselen van levende organismes in de zee. Kalksteen wordt gewonnen in Zuid-Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje etc.

Het ontstaan en winnen van natuursteen

Als we het hebben over het ontstaan van natuursteen dan zijn er drie manieren hoe de aarde haar natuursteen schept. Een van deze manieren is stollingsgesteenten. De kern van de aarde bestaat uit magma. Als er een uitbarsting van de aarde ontstaat komt dit magma vrij. Dit magma koelt soms af binnen de aarde maar kan ook afkoelen buiten de aarde. Graniet wordt bijvoorbeeld diep in de aarde gevonden in tegenstelling tot lavasteen dat op de aarde wordt teruggevonden. De tweede manier hoe natuursteen ontstaat is met afzettingsgesteenten. Dit soort natuursteen ontstaat door fossielen van planten of dieren. Door het proces van kristallisatie ontstaat er een nieuw soort gesteente van de fossielen: afzettingsgesteente. Dit gesteente kennen wij bijvoorbeeld onder kalksteen waar wij het net over hadden. Als derde natuursteen manier hebben wij de metamorfe gesteenten. Dit soort gesteente ontstaat doordat de stenen worden gesmolten door de binnenkant van de aarde en vervolgens een nieuwe samenstelling verkrijgen. Op deze manier veranderd bijvoorbeeld kalksteen in marmer. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden aangezien er duizenden soorten natuursteen soorten zijn. Pladdet is een Steenhouwerij in Drenthe waar je terecht kunt voor maatwerk natuursteen. Neem contact op als je grafmonumenten wil laten produceren/restaureren of een grafsteen wilt laten maken.

(93)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)