Over weerbaarheids- en assertiviteitstrainingen

Weerbaarheidstraining voor kinderen

Weerbaarheidstraining kind is een populaire zoekterm voor ouders die opzoek zijn naar een weerbaarheidstraining voor hun kind. Zo zijn er ook enorm voor bedrijven die een assertiviteitstrainingen aanbieden onder de noemen weerbaarheidstraining kind & jongere. Kritiek is er ook want hoezo zou ieder kind tegenwoordig hulp nodig moeten hebben?! Hoezo mogen kinderen niet gewoon kind zijn en zichzelf gaandeweg ontwikkelen? Waarom zitten school en ouders zo bom bovenop de ontwikkeling van hun kind? Wordt hun kind daar zelf niet juist onzeker van als je elke keer te horen krijgt dat je te onzeker overkomt en wat moet doen aan je zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen kweken

Wat is zelfvertrouwen überhaupt en hoe uit dat zich? Kan je zelfvertrouwen ‘vangen’? Het zijn interessante gedachtes en er zijn heel wat ouders en leerkrachten die dit soort zaken ook denken. De problematisering en medicalisering van de jeugd is volop gaande en er is nog geen enkel onderzoek die duidelijk aangeeft wat voor effect dit heeft op de langere termijn. Wel is het overduidelijk dat er heel wat jongeren en adolescenten zijn die tegen een burn-out aanlopen en hier volop hulp voor zoeken. Wat zegt dit over de huidige maatschappij en de immense druk die jongeren tegenwoordig voelen om te presteren? Kunnen jongeren van tegenwoordig nog wel duidelijk ‘nee’ zeggen tegen al die verleidelijke kansen en mogelijkheden? Durven jongeren nog wel te kiezen voor een rustig weekend terwijl ze weten dat hun vrienden lekker aan het feesten zijn. De groepsdruk is enorm om je van je beste kant te laten zien op Instagram en wanneer je beste vriendin zich helemaal opdoft dan moet jij dat toch ook doen? Als je eerste vriendje je een sigaret aanbiedt dan moet je toch meedoen? Ook al vind je kind het super smerig je kind wil toch niet afgaan in het bijzijn van anderen? Straks vinden ze je saai en stom. Allemaal situaties waar jongeren van tegenwoordig mee moeten dealen en dit vraagt om een assertieve houding. Assertief zijn kan je leren en je kan maar zo vroeg mogelijk beginnen met het leren van assertief gedrag.

Bij jezelf blijven en tóch van je afbijten

Wel is het belangrijk dat je kind niet alleen maar ‘trucjes’ leert maar dat het gedrag ook past bij het karakter van je kind. Er is een speciale weerbaarheidstraining kind die hierop richt en aandacht heeft voor introverte of hoog gevoelige kinderen en jongeren. Met als doel dat iedereen assertief leert te zijn op zijn of haar eigen manier!

(21)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!