Mobiel bellen in het verkeer

vergelijk simonlyOm maar meten met de deur in huis in te vallen, mobiel bellen in het verkeer vergroot de kans op ongelukken aanzienlijk. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone waarmee we driftig bellen, internetten en whats appen. Dat is ook logisch want tegenwoordig zijn er goedkope mobiele abonnementen verkrijgbaar wat mobiel bellen voor zo goed als iedereen beschikbaar is. Leuk en handig natuurlijk, maar de concentratie en aandacht voor onze omgeving neemt daardoor behoorlijk af. Lekker thuis op de bank je smartphone gebruiken is natuurlijk prima, maar er zijn plaatsen of situaties waarin je je mobiel beter met rust kunt laten.

Mobiel bellen verboden

Er zijn plaatsen waar je smartphone verplicht uit moet staan omdat het apparaat dat aan staat voor gevaar kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen waar het gebruik van een mobiele telefoon op sommige plaatsen verboden is. In veel gevallen staat er bijvoorbeeld bij de ingang van de intense care afdeling de melding dat mobiele telefoons uit moeten staan en mobiel dus verboden is. Dat heeft te maken met eventuele storingen die zouden kunnen optreden aan belangrijke apparatuur zoals voor hartbewaking, enz.
Ook in het vliegtuig was het tot voor kort verboden om mobiel te bellen en moest je telefoon in de zogenaamde vliegtuigstand staan. Maar EASA, de Europese toezichthouder op het gebied van luchtvaartveiligheid, heeft relatief kort geleden besloten dat Smart Phones en andere elektrische apparaten gewoon aan kunnen blijven staan tijdens de vlucht. Er mag dus gewoon mobiel mee gebeld worden, als de luchtvaartmaatschappij maar wel heeft onderzocht of daardoor de apparatuur aan boord niet verstoord wordt. Voor de meeste mensen is dat een hele opluchting. Wel is het zo, dat luchtvaartmaatschappij zelf regels mogen hanteren over het gebruik van smartphones tijdens de vlucht.

Smart Phone op de fiets

Wat de laatste tijd echt een probleem is, is het bellen en appen tijdens het fietsen. In de auto is mobiel bellen en zelfs het in je hand houden van een mobiele telefoon alweer enige tijd verboden, maar er geldt nog geen verbod op het bellen tijdens het fietsen. Er worden wel signalen afgegeven over het gevaar van mobiel bellen op de fiets, onder andere door openbare vervoersmaatschappijen. Zo geven buschauffeurs en trambestuurders aan dat ze regelmatig op de rem moeten trappen omdat ze anders een mobiel bellende fietser zouden aanrijden. De politiek buigt zich momenteel over dit probleem maar er is vooralsnog nog geen wet aangenomen die mobiel bellen op de fiets verbiedt. De toekomst zal uitwijzen of een dergelijke wet er gaat komen.

(61)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)