De Braziliaanse bevolking

braziliaanse hapjes

Het Braziliaanse volk stamt van een mengeling van rassen af. Portugese kolonisators, oorspronkelijke indianen en Afrikanen vormden de basis.
Veel indiaanse gemeenschappen, die in de kuststreek van het Braziliaanse grondgebied leefden, stierven door het kolonisatieproces uit. Het waren niet alleen wapens maar ook de door de kolonisators uit verre landen meegebrachte ziektes, die dit veroorzaakten. Toch herken je in de bevolking duidelijk indiaanse trekken, vooral in het noorden en noordoosten van Brazilië. Vandaag de dag koesteren ongeveer 220 indiaanse gemeenschappen, bij elkaar zo’n 450.000 mensen, hun inheemse, van hun voorvaderen geërfde talen, zoals Tupi-Guarani, Macro-Jê en Aruak. De laatste jaren heeft de regering 12,5% van de oppervlakte van het Braziliaanse grondgebied (meer dan 1 miljoen km²) ter beschikking van indiaanse gemeenschappen gesteld.
Miljoenen Afrikanen werden van de 16e tot de 19e eeuw gedwongen de Atlantische Oceaan over te steken met als eindbestemming Brazilië. Daar moesten ze als slaaf handwerk verrichten in de landbouw, de mijnen of als huisslaaf bij families werken. De meerderheid van hen is afkomstig uit de gebieden die tegenwoordig tot Nigeria, Benin en Angola behoren. Slavenhandel en –vervoer hielden pas in 1850 op, het einde van de slavernij zelf was in 1888.

Veel immigratie van verschillende volken

In de koloniale tijd waren behalve Portugezen, ook Fransen en Nederlanders in Brazilië. Maar pas aan het eind van de 19e eeuw en de eerste drie decennia van de 20e eeuw, brachten grote immigratiegolven, naast de meerderheid van Portugezen, massa’s immigranten van Duitse, Italiaanse, Spaanse, Poolse, Japanse, Joodse en Arabische komaf, die eveneens de etniciteit van de Braziliaanse bevolking beïnvloedden.
Deze immigranten vluchtten voor bittere armoede. Ze waren op zoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Vooral het zuiden en zuidwesten trok hen aan. Daar konden ze werken op de koffieplantages. Later probeerden ze kleine stukjes grond te bemachtigen. In de regio’s waar ze zich vestigden, veranderden de immigranten de economie en het culturele klimaat, doordat ze hun tradities en eetgewoonten meebrachten. Zelfs het Portugees veranderde een beetje; het kreeg nieuwe woorden en een eigen regionaal accent.
Door de invloed van al deze volkeren heeft Brazilië vandaag een etnisch zeer diverse bevolking. De grote meerderheid van de Brazilianen is het gevolg van de vermenging van al deze rassen, van al deze mensen, die uit alle delen van de wereld zijn gekomen.

Vakantie en lekker eten

Brazilië staat ook bekend als prachtig vakantieland met zijn heerlijke klimaat en mooie witte stranden. Lekker flaneren en luieren op het strand tijdens een ontspannen zonvakantie. Maar daarnaast kun je er ook genieten van heerlijk eten, de Braziliaanse keuken is divers en smaakvol. Lekker na een dagje op het strand genieten op een terras met een drankje en heerlijke Braziliaanse hapjes. Gelukkig kun je die hapjes ook verkrijgen in Nederland, bijvoorbeeld bij Bolinha brasil. Je kunt op hun site heerlijke Braziliaanse snacks verkrijgen zoals bijvoorbeeld coxinhas (een puntvormig, hartig hapje), salgados en natuurlijk het hartige hapje de bolinha.

(56)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)