Reisverzekering om dekking repatriëring

Reisverzekering

Veel consumenten denken dat je een reisverzekering afsluit voor je bagage, zodat je bij diefstal, verlies of beschadiging een beroep kan doen op je polis.Toch is de bagagedekking het minst belangrijke onderdeel van een reisverzekering. Wel belangrijk is de dekking voor repatriëring.

Repatriëren betekent terugkeren naar Nederland, dat kan noodzakelijk zijn omdat een persoon is overleden of ernstig ziek is. Maar bijvoorbeeld ook indien iemand door een ongeluk in het buitenland gewond is geraakt. Repatriëren kan alleen als de persoon vervoerd kan en mag worden. Soms is er een medische indicatie waarbij vervoer niet toegestaan is.

Repatriëring van een zieke of gewonde

Iemand die ziek is mag niet zomaar zonder medische begeleiding met het vliegtuig vervoerd worden. Begrijpelijk want als degene onwel wordt, moet het vliegtuig een tussenlanding maken en daardoor ontstaan hoge kosten voor de luchtvaartmaatschappij.

Je kunt in het buitenland ziek worden of door een ongeval zo ernstig gewond raken dat je alleen met een vliegtuig of ambulance naar Nederland vervoerd kan worden. Dit kan individueel, maar ook als groep, zoals bij gipsvluchten tijdens wintersportvakanties. De persoon moet wel vervoerbaar zijn, een arts beslist of de persoon vervoerd mag worden. Het vervoer wordt georganiseerd door de alarmcentrale van de reisverzekeraar in samenwerking met een luchtvaartmaatschappij.

Repatriëring van een overledene

Er overlijden regelmatig Nederlanders in het buitenland. Iemand kan tijdens een vakantie overlijden in een ziekenhuis of buiten het ziekenhuis. In dat geval moet er altijd contact gezocht worden met de alarmcentrale van de reisverzekeraar van het slachtoffer. Wanneer er sprake is van een niet natuurlijke dood, zoals een ongeval of misdrijf, moet altijd de politie en de ambassade ingelicht worden.

Indien je wilt dat de persoon in Nederland begraven word, dan moet het stoffelijk overschot worden gerepatrieerd. Een aantal uitvaartondernemers zijn hierin gespecialiseerd. Zij kunnen ter plekke de repatriëring verzorgen. Dit gaat in overleg met de alarmcentrale en de nabestaanden.

De gespecialiseerde uitvaartondernemer regelt een aantal zaken in het buitenland zoals:

Wettelijke formaliteiten.
Documenten legaliseren.
Contacten onderhouden met de ambassade of het consulaat.
De overledene verzorgen en prepareren voor het vervoer.
Vervoer naar Nederland organiseren. Douane formaliteiten op het vliegveld of aan de grens.
Eventueel een opgraving verzorgen, indien de persoon herbegraven moet worden.

Een goede reisverzekering zorgt ervoor dat deze kosten financieel zijn afgedekt.

Alarmcentrale coördineert de repatriëring

Repatriëring wordt altijd in samenwerking met de alarmcentrale van de reisverzekeraar uitgevoerd. Soms schakelt de alarmcentrale een particulier of internationale opererend bedrijf in. Deze bedrijven staan 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat, om te zorgen dat alles geregeld wordt en de repatriëring naar wens verloopt.

Bij vervoer door de lucht wordt de reiziger begeleid door speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen. Eenmaal terug in Nederland zal een ambulance of zorgtaxi de reiziger vervoeren vanaf de luchthaven naar de bestemming. Het komt regelmatig voor dat een zieke of gewonde reiziger per ambulance en zorgtaxi vervoerd wordt door Europa. Deze ambulances en zorgtaxi’s zijn uitgerust met faciliteiten voor patiënten en comfortabele brancards. Tevens bestaat de mogelijkheid om een familielid of vriend mee te laten reizen. Naast de garantie van accurate zorg, heb je extra service en comfort.

Conclusie

Er komt veel bij kijken als iemand gerepatrieerd moet worden. De kosten voor het repatriëren kunnen zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s. Wanneer je hiervoor niet verzekerd bent, kun je in de financiële problemen komen. Zorg daarom altijd voor een goede reisverzekering.

Bron: https://www.financieeladviespunt.nl/

(188)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!