Auto leasen uitgelegd

auto leasen

Door te lezen kunt u bedrijfsmiddelen aanschaffen en gebruiken, zonder een volledige investering te hoeven doen. Dit is voor bedrijven zeer aantrekkelijk, omdat het beschikbare kapitaal uitgegeven kan worden aan andere middelen om de bedrijfsvoering te ondersteunen. Leasen wordt vaak in verband gebracht met auto’s, maar ook andere bedrijfsmiddelen zoals computers, drukpersen en zelfs vliegtuigen kunnen worden geleaset. Leasen is hierdoor al behoorlijk wat jaren zeer populair geworden in het bedrijfsleven. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de verschillende vaspecten van een auto leasen.

Waarom een leaseauto?

Zoals hierboven al omschreven is leasen een manier om te beschikken over middelen zonder hiervoor de volledige investering zelf te hoeven doen. Investeren in een volledig wagenpark wordt al snel behoorlijk duur. Door een auto te leasen beschikt u wel over de auto, maar betaalt u maandelijks een bedrag in plaats van dat u in een keer de gehele wagen hoeft aan te schaffen. Vaak heeft u na afloop van een leasecontract de mogelijkheid om de auto over te kopen, maar hiertoe bent u niet verplicht. Er zijn vormen van leasing waarbij u na afloop wel automatisch de auto koopt, maar dit zeker geen verplichting!

Definitie van auto leasing

Wanneer er sprake is van een leasecontact, dan wordt er altijd gesproken van een lessor en een lessee. De lessor is leasegever en vaak eigenaar van de auto. De lessee is de persoon (of het rechtspersoon) die de auto daadwerkelijk gebruikt. Van autoleasing is sprake wanneer er door een lessor voor een van tevoren vastgestelde prijs en periode een auto ter beschikking wordt gesteld aan een lessee. Een veel voorkomende vorm van autolease is financial lease die we hieronder zullen bespreken.

Financial lease

Bij financial lease gaat het de lessee om het gebruiken van de auto die ter beschikking wordt gesteld. Eigenlijk is financial leasing een specifieke vorm van een lening. Het grote verschil is dat het economisch eigendom in handen komt van de lessee. Hierbij hoort bijvoorbeeld het risico dat de restwaarde van de auto na het leasecontract lager is dan het bedrag dat van tevoren is ingeschat als restwaarde. Financial lease kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Soms betaalt de lessee de gehele waarde van de ingezette auto gespreid over het de duur van het contract. Soms wordt ook afgesproken dat de maandelijkse termijnen bij elkaar niet de gehele kosten van de auto dekken. Er vindt dan aan het eind van een dergelijk contact een finale afrekening plaats, waarbij de volledige kosten van de auto gedekt zijn. Financiële lease kan aantrekkelijk zijn voor ondernemers omdat ze de afschrijving van de auto naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Een financieel leasecontract is bindend nadat deze is afgesloten. Het is dus niet mogelijk om een financieel leasecontract tussentijds op te zeggen.

(312)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)