Zwitserland doet het. Duitsland misschien. Gaat het automatenrijbewijs in Nederland ook verdwijnen?

Gaat het automaat-rijbewijs ook in Nederland verdwijnen? Het automaat-rijbewijs is een rijbewijs wat je alleen maar toestaat een auto met een automaat te besturen. Het wordt ook wel het rijbewijs met code 78 genoemd. Heb je nu een rijbewijs met code 78 dan kun je met dat rijbewijs niet meer rijden in een gewone auto met handmatige schakeling. Er gaan nu in heel Europa geluiden op om het automaat-rijbewijs af te schaffen. Het is dus de vraag of het automaat-rijbewijs ook in Nederland wellicht gaat verdwijnen.

De toekomst van autorijden is automaat rijden

Dieter Quentin, de voorzitter van de Duitse branchevereniging van rijschoolhouders is er van overtuigd dat in ieder geval in Duitsland de automaat-rijbewijs zal verdwijnen. Hij vertelde dit tijdens een congres van Duitse rijschoolhouders in voorjaar 2019. De reden waarom er steeds meer geluiden opgaan om het automaat-rijbewijs af te schaffen is de ontwikkeling van auto’s de afgelopen tijd. Elektrische auto’s hebben alleen een automaat las keuzemogelijkheid en deze auto’s zijn de toekomst. Auto’s die op elektriciteit rijden zullen in de toekomst ook alleen in automaat worden uitgevoerd. Niemand hoeft dus meer auto’s met handschakeling te besturen. Onderscheid op het rijbewijs is dan ook niet meer nodig. Quentin noemt het daarom zonde om mensen vandaag de dag auto rijden zonder automaat aan te leren.

Zwitserland schaft het automaat-rijbewijs af, volgt Nederland nu ook?

Begin 2019 is in Zwitserland het rijbewijs met de automaatcode al afgeschaft. Hier kan je met het rijbewijs wat je na februari 2019 haalt, in zowel een automaat als een handgeschakelde auto rijden. Er is geen onderscheid. Zwitserland is hoewel het in Europa ligt geen EU land. Het is dus even afwachten of Europa zal volgen. Er gaat binnen de Europese Unie wel een experiment starten om te schakelen van rijbewijs met code 78 naar een normaal rijbewijs. Degene die dat willen, moeten een korte dagcursus van 8 uur volgen om te leren handmatig te schakelen tijdens het autorijden. Degenen die deze cursus hebben gedaan, kunnen met hun rijbewijs ook in een schakelauto rijden. Deze maatregel zou een soort tussenoplossing zijn naar de uiteindelijke afschaffing van het automaat-rijbewijs. Nederland neemt voor alsnog nog niet deel aan dit experiment. Er zijn voor zover niet bekend of dit binnenkort gaat veranderen. Wordt in de rest van Europa het rijbewijs zonder aparte automaatcode algemeen wordt  ingevoerd, dan zal dit zeer waarschijnlijk ook in Nederland gebeuren.

(481)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)