Buiten spelen of binnen spelen?

Speelgoedwinkel Tinkerbell

Spelen is belangrijk voor kinderen en eigenlijk spelen volwassenen ook nog steeds. Zondag naar de Bridgeclub, een potje tennissen of darten is het café, ook dat is eigenlijk een vorm van spelen. Spelen zorgt voor ontspanning, even lekker nergens aan denken en doen wat je wilt. In ieder geval zijn zo goed als alle kinderen dol op spelen, maar de laatste jaren is er veel veranderd in de manier waarop er wordt gespeeld.

Vroeger veel buiten spelen

Vroeger speelden kinderen vooral op straat en in de in de buurt. Het verkeer was natuurlijk in die tijd wat rustiger en het was wat minder gevaarlijk op straat. Bekend zijn de beelden van vroeger waar de jeugd op straat een balletje trapte. Veel profvoetballers zijn gaan leren voetballen door gewoon op straat met vriendjes een balletje te trappen. De meisjes waren vroeger vooral bezig met elastiek en touwtjespringen. Ze konden daar werkelijk uren en uren mee bezig zijn zonder zich te vervelen.

Spelen in het park

Kinderen die in een bosrijk gebied wonen of in de buurt van een park spelen graag buiten. Lekker in het bos of park hutten bouwen en dingen ontdekken. Val alles kon een avontuur worden gemaakt. Bomen klimmen, buiten verstoppertje spelen, noem maar op. Wat vroeger ook erg populair was, waren de bekende blaaspijpen. Van gele pvc-pijpen werd een mooie blaaspijp gemaakt. Van papier werden dan de pijlen gedraaid die in de buis werden gestoken. Door hard te blazen schoot de pijl dan uit de buis. Tegenwoordig is dat spel zo goed als volledig uit het straatbeeld verdwenen.

Verschuiving naar binnen spelen

Tegenwoordig zie je dat kinderen steeds meer binnen spelen. Zeker in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zie je weinig kinderen op straat spelen, niet in de laatste plaats door het gevaar van al dat verkeer. Maar daarnaast is er in de stad ook steeds minder groen te vinden waar kinderen zich kunnen vermaken. Wat ook een verandering in spelen heeft teweeggebracht, is de opkomst van de smartphone en de tablet waar allerlei spelletjes op kunnen worden gespeeld. Gelukkig is er in iedere grote stad wel een goede speelgoedwinkel te krijgen, zeker in Amsterdam, waar kinderen leuk speelgoed voor binnen en buiten kunnen kopen. Voor binnen is er uiteraard ook echt leuk speelgoed te krijgen, denk alleen al aan al die leuke bordspelen zoals Risk, Monopoly en Stratego.
Maar wat er door de jaren nooit is veranderd is het plezier dat kinderen beleven aan spelen met mooi speelgoed.

(110)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)