Maatpak schoon houden

maatpak

Waarschijnlijk herken je het volgende probleem al gauw: je hebt een elegant maatpak aangeschaft, of heb je er meerdere thuis in de kledingkast hangen. Na verloop van tijd wil je graag het pak schoon houden. Een simpel wasje draaien is helaas niet de oplossing. Een mooi pak vergt onderhoud. In dit blog een aantal simpele stappen om het te voltooien.

De sleutel tot het schoon houden van jouw maatwerk is regelmatige onderhoud.

Basistips:
1. Voorkom dat je jouw stijlvolle pak te vaak naar de stomerij brengen. Hanteer de regel van ongeveer twee keer per jaar. Na een dag of avond je pak te hebben gedragen, kun je deze het beste buiten even uithangen. Maak de vieze plekken schoon met een vochtige doek.
2. Hang je pak op de juiste manier op. Draag je vandaag jouw maatpak niet? Leer jezelf aan om gelijk het pak op te hangen in de kast. Een goede hanger die de vorm van de jas matcht en zorg voor voldoende ruimte, zodat het pak kan ademen.
3. Wissel het pak af. Zorg ervoor dat je niet te vaak achter elkaar hetzelfde maatpak draagt. Het klinkt misschien gek, maar je pak moet regelmatig rusten.
4. Borstel het materiaal met een pakborstel in neerwaartse richting om stof, dode huidcellen, haar of etensresten te verwijderen. Gebruik daarna een pluizenroller als je jouw pak brandschoon wilt hebben.
5. Controleer op kleine vlekken en behandel ze vervolgens met een vlekkenverwijderaar of een schone doek en een beetje mild wasmiddel.
6. Stoom jouw pak voordat je het ophangt om aan de lucht te laten drogen. Dit is een zachte, efficiënte manier om het pak op te frissen, de geur te verminderen en kreukels weg te werken.

Als je bovenstaande stappen hebt ondernomen en jouw pak heeft nog steeds vlekken of vreemde geurtjes, breng het dan naar de stomerij. Denk eraan: de chemicaliën en producten die bij de stomerij worden gebruikt, zijn zeer agressief voor de stof van jouw maatpak en kunnen na verloop van tijd veel slijtage veroorzaken. Het pak af en toe (als laatste redmiddel) chemisch laten reinigen is helemaal prima – maar overdrijf het niet. Als je je pak naar de stomerij brengt, gooi dan de plastic hoes weg die ze je geven – die kan gassen vasthouden en vochtophoping en schimmel veroorzaken.

Opbergen:
De beste manier om een pak op te bergen zodat het lang meegaat, is het koel, droog en niet in zonlicht op te hangen. Gebruik een brede, stevige houten hanger met afgeronde hoeken om de vorm van jouw maatpak te behouden, en dek het af met een stoffen kledingzak om het te beschermen tegen stof, motten en schimmel. Als je meerdere pakken hebt, hang ze dan gelijkmatig over de hangstang – als ze op elkaar gepropt zijn, kunnen ze niet goed ventileren. Zoals hierboven in de basistips staat beschreven.

Het is bekend dat het opvouwen van een pak en het in een opbergdoos plaatsen, not done is. Echter, als je verhuist, op reis gaat of simpelweg het maatpak moet opbergen, kun je een draagbare kledingzak gebruiken, zoals de zak hieronder. Zo blijft jouw maatpak in goede staat tot u het thuis op de kleerhanger kunt hangen.

(69)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)