Kinderen horen buiten te spelen!

Lunchpauze kinderen

Het is duidelijk: kinderen horen buiten te spelen! In plaats van een continue rooster zouden scholen meer creatief om moeten gaan met de mogelijkheden om te werken met de overblijfmogelijkheden op school.

Onderzoek heeft inmiddels vele malen uitgewezen dat het spelen een positieve invloed heeft op het schoolleven van een kind. Nog steeds worstelen scholen met de roosters die men graag af wil stemmen op een zo gunstig mogelijke periode voor het onderwijzend personeel. Niet geheel onlogisch, omdat dit personeel ook graag een pauze wil houden.

Waar vroeger gekozen werd voor een rooster met een wat langere middagonderbreking, kiezen scholen steeds meer voor het continue rooster. De pauze wordt ingekort en de leerlingen zijn eerder klaar. Het gevolg is dat het onderwijzend personeel meer tijd heeft voor andere taken. Een groot voordeel zou je zeggen. Alleen kleven er meer nadelen aan dit continue rooster als het gaat om de leerlingen.

In de eerste plaats is een continue rooster voor een aantal scholen aanleiding geweest om de overblijfkosten af te wenden op de ouders van de leerlingen. Vaak wordt gebruik gemaakt van externe organisaties, die hiervoor hoge kosten in rekening brengen. Dit is echter niet toegestaan vanuit de overheid. De school dient de kosten hiervoor zelf te dragen en hiervoor mogen geen kosten in rekening gebracht worden. Leidend hierbij is de verplichting die de school stelt om het overblijven verplicht te maken. Is dit het geval, dan mogen hiervoor geen kosten in rekening gebracht worden.

Een ander nadeel is dat de pauze nu verdeeld wordt over het eten en het spelen op het schoolplein. Het gevolg is dat de kinderen nauwelijks rust krijgen om te eten, want spelen willen zij maar al te graag. Sommige scholen hebben dit goed opgevangen door de pauzes beter over de dag te verdelen. Een pauze in de ochtend van een half uur, gevolgd door nog eens een half uur pauzeren na het middageten. Dit middageten vindt gewoon plaats in de klaslokalen en de leerkrachten zijn hierbij aanwezig. Niets extra kosten.

Voor wie het nog niet wil geloven, er is voldoende informatie beschikbaar over dit overblijven op de website van de Rijksoverheid staat het volgende beschreven over een continue rooster en het overblijven:

Op scholen met een continurooster moeten alle leerlingen tijdens de middagpauze op school blijven. De school is ook op dat moment verantwoordelijk voor het toezicht op de leerlingen. Het onderwijspersoneel verzorgt het toezicht in de middagpauze. Er is dan dus geen sprake van tussenschoolse opvang. Ouders hoeven dan ook geen overblijfbijdrage te betalen. Ze betalen wel de kosten voor eten en drinken als de school dit verzorgt.

Helaas lijken de scholen de informatie die boven deze passage staat te prefereren. Men voert aan dat het overblijven geld kost en dat deze bedragen gewoon in rekening gebracht mogen worden.

Chantage

In bepaalde gevallen vinden er praktijken plaats die behoorlijk veel weg hebben van chantage. De schoolleiding biedt de ouders de kans de kinderen op te halen. Maar dit alles dient dan wel plaats te vinden in een tijdspanne van ongeveer dertig minuten. Daarna dient het kind weer op school te zijn. Dit is echter een nauwelijks haalbare optie voor veel ouders. Het gevolg is dat men schoorvoetend instemt met het accepteren van deze regels. Iets dat eigenlijk niet hoeft.

Eerlijker zou het zijn wanneer de scholen zouden investeren in iets dat het buitenspelen goed zou doen. Bijvoorbeeld leuke speelhuisjes die betaald kunnen worden van een vrijwillige ouderbijdrage voor het overblijven. Een goed startpunt hiervoor is om te bekijken wat de website van De Buitenspeelshop allemaal in het assortiment heeft. Deze website is ook voor ouders zelf een aanrader!

De Buitenspeelshop is niet alleen gespecialiseerd in het grote buitenspeelgoed. Het assortiment van deze webshop biedt ook voldoende kleiner speelmateriaal aan. Goed voor uren en uren buitenspeelplezier en hopelijk een goede motivatie om wat te doen aan de kortere pauzes waarmee kinderen, dankzij het continue rooster, geconfronteerd worden.

Een greep uit het assortiment…

Houten speelhuisjes

Een groot succes. Welk kind wordt niet blij van het spelen in een mooi speelhuis? Samen spelen, samen werken en natuurlijk samen delen.

Schommels

Met schommels scoor je altijd! Ook voor de grotere kinderen is er voldoende speelplezier te beleven aan de stevige schommels die de webshop aanbiedt. Veiligheid staat hierbij voorop. Is een onderdeel kapot, dan kan dit gemakkelijk via de webshop besteld worden.

Rijdend speelgoed

Steeds meer scholen zien in dat er meer is dan alleen buitenspeelgoed dat niet verplaatst kan worden. Rijdend speelgoed is volop aanwezig op de website van De Buitenspeelshop.

Voor wie wil weten welke merken er allemaal via de Buitenspeelshop verkocht worden: klik hier voor meer informatie daarover.

Levering

Tot een bedrag van € 99,- wordt € 6,- aan bezorgkosten in rekening gebracht. Alle aankopen boven de € 99,- worden gratis bezorgd. De meeste producten hebben een levertermijn van een tot drie werkdagen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt hierover een e-mail verstuurd.

Alle bestellingen boven de dertig kilo worden via een transportonderneming vervoerd. De bestellingen onder de dertig kilo worden verzonden via GLS, DPD, Post NL of DHL. Met een track and trace code kunnen deze bestellingen worden gevolgd.

Ruilen is geen probleem. Zonder opgaaf van reden kunnen artikelen binnen veertien dagen geruild worden.

Nog niet overtuigd? Kijk dan snel op de website van de Buitenspeelshop!

(121)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)