De voordelen van spouwmuurisolatie

Misschien heb je wel eens iets gelezen of gehoord over spouwmuurisolatie. Maar wat is spouwmuurisolatie en wat zijn de voordelen hiervan? Spouwmuurisolatie wordt doorgaans in de loze ruimte tussen een binnen- en buitenmuur aangebracht. Om spouwmuurisolatie te kunnen aanbrengen heb je wel zogenaamde spouwmuren nodig.

Niet iedere woning heeft een spouwmuur, vooral de woningen van voor de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Alle woningen die daarna gebouw zijn hebben vrijwel allemaal een spouwmuur. Al deze woningen zijn daarmee nog niet geïsoleerd, dit in tegenstelling tot nieuwbouwwoningen die al opgeleverd worden met geïsoleerde spouwmuren.

Heb jij een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is en wil je weten of spouwmuurisolatie wel een goed idee is? Wij hebben een aantal voordelen voor jou op een rijtje gezet.

Lekker warm in huis

Op koude dagen wil je het lekker warm in huis hebben en je wilt natuurlijk niet oneindig blijven stoken om de temperatuur op peil te houden. Wanneer de muren goed geïsoleerd zijn blijft de warmte langer hangen en daar profiteer je van. Zo heb je het altijd lekker warm. Ondanks dat het buiten ijs- en ijskoud is.

Warmte kan niet ontsnappen

Het is een ergernis van velen dat warmte ontsnapt en dat je moet blijven stoken om een aangename temperatuur te houden. Met een goed geïsoleerde muur kan warmte nauwelijks ontsnappen en blijft de warmte dus ook langer in de woning aanwezig.

Besparen op de energiekosten

Zoals geschreven is oneindig stoken niet wenselijk en de kosten van de energierekening lopen alleen maar op. Door een goede isolatie hoef je minder te stoken en kun je dus ook een flinke duit op je energierekening besparen. Dat willen we allemaal, toch?

Akoestiek verbeteren

Wil je de akoestiek in huis verbeteren? Dan is spouwmuurisolatie ook een goede keuze. Ondanks dat niet ieder isolatiemateriaal geschikt een akoestische werking heeft. Maar kun je voor materiaal, zoals glaswol kiezen, dan kun je dus ook de akoestiek van je woning verbeteren. Zonder dat je met akoestische panelen aan de slag hoeft te gaan.

Geen vocht en schimmel tussen de muren

Door het aanbrengen van isolatiemateriaal hebben schimmels en vocht geen kans meer om in de loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op te hopen. Dat is een enorm groot voordeel van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie voor altijd

Een groot pluspunt is dat spouwmuurisolatie voor altijd is. Dus het is een eenmalige investering die u hoeft te doen, want spouwmuurisolatie gaat net zo lang mee als de woning zelf.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn een aantal nadelen met betrekking tot spouwmuurisolatie. Allereerst kun je niet iedere woning voorzien van spouwmuurisolatie, omdat je altijd een spouwmuur nodig hebt. Het is ook afhankelijk van de soort muur, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur en de aanwezigheid van cementresten of bouwpuin of het aanbrengen van isolatiemateriaal mogelijk is.

Ook de kosten kunnen flink oplopen als je met spouwmuurisolatie aan de slag gaat, want een kapotte gevel of het verwijderen van vocht en schimmels kunnen duurdere operaties zijn die wel moeten plaatsvinden voordat er überhaupt isolatiematerialen worden aangebracht. Als je meer wilt weten over welke mogelijkheden er zijn en of je wilt weten of spouwmuurisolatie iets voor jou is, kun je de uitgebreide kennisbank van het adviesplatform Isolatie-info.nl raadplegen.

(69)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)