Veilig klussen in huis

Gereedschap

In Nederland en eigenlijk de hele wereld, wordt er ontzettend veel gebouwd, verbouwd en geklust. In veel gevallen door professionele bedrijven, zoals aannemers, schilders en timmermannen, maar ook door gewone amateurs, doe het zelvers dus. Daar is uiteraard niets mis mee, het kan een hoop geld schelen als je zelf aan de slag gaat om je huis op te knappen. Bouwmarkten zoals de Gamma men de Praxis trekken dan ook jaarlijks heel veel bezoekers die van alles en nog wat nodig hebben voor hun huis. Je ziet veel jonge stellen die pas zijn gaan samenwonen op zoek naar mooi laminaat en verf voor hun nieuwe huis, maar ook kunnen we sfeervolle verlichting en lampen kopen bij de bouwmarkt. Zelfs bouwbedrijven doen hun inkopen met grote regelmaat bij de bouwmarkten. Maar er is ook een keerzijde aan het zelf klussen in huis, er vallen jaarlijks toch een behoorlijk aantal gewonden door ongelukken tijdens het doe het zelven in huis. Natuurlijk, ongelukken gebeuren overal, maar ze komen relatief vaker voor bij onervaren klussers dan bij werknemers van professionele bouwbedrijven.

Gebruik goed gereedschap

Het is dan ook aan te raden om in ieder geval goed gereedschap te gebruiken dat ook geschikt is voor de werkzaamheden waar u mee bezig bent. Gebruik daarnaast het gereedschap ook op de manier zoals het bedoeld is, lees daarom altijd bij nieuw gereedschap de gebruiksaanwijzing goed door voor u begint met klussen.

Werkzaamheden elektra en gas uitbesteden?

lampenEr zijn werkzaamheden die u wellicht beter kunt laten uitvoeren door een erkend bedrijf, zoals het aanleggen van elektra en het installeren van een (nieuw) verwarmingssysteem met cv-ketel. Op het gebied van elektriciteit en gas liggen de veiligheidsnormen dan ook hoog omdat er veel ongelukken kunnen gebeuren als een en ander op de verkeerde manier wordt aangelegd. Tenslotte wilt u niet dat er korstsluiting ontstaat als u het licht aandoet of dat de verwarming midden in de winter uitvalt. Bovendien kunt u problemen krijgen met uw verzekering als er bijvoorbeeld brand uitbreekt door verkeerd aangelegde elektra, reden dus om dergelijke zaken uit te besteden aan bedrijven die daar echt verstand van hebben.

Draag veiligheidskleding

Ook is het aan te raden om tijdens het klussen beschermende kleding te dragen van dikke stof. Draag tijdens lassen en het verwerken van bijvoorbeeld glas altijd een veiligheidsbril en ook veiligheidsschoenen met een stalen neus zijn geen overbodige luxe. Het dragen van beschermende kleding kan er namelijk echt voor zorgen dat de gevolgen van een ongeluk niet al te ernstig zijn.

(105)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)