Complexiteiten voor makelaars

Verkoopmakelaar

Het gaat goed met de Nederlandse economie en de huizenprijzen stijgen tot recordhoogtes. Dit voordeel lijkt echter ook een keerzijde te hebben, zeker voor de (verkoop)makelaars. De verhitte woningmarkt zorgt voor complexiteiten voor makelaarskantoren. Verkoopmakelaars hebben het zwaar met de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt.

Met de hoge huizenprijzen zou je denken dat de makelaars glorieuze tijden doormaken. Niets is minder waar; door de dalende verkoop hanteren makelaars lagere courtages.

Felle concurrentie tussen de verkoopmakelaars

Er is zo veel concurrentie in makelaarsland dat het voor een beginnend kantoor vrijwel onmogelijk is om (regelmatig) opdrachten binnen te kunnen halen. De vraag naar koopwoningen is groot maar door weinig aanbod en de hoge prijzen is er sprake van een daling van de verkopen. De eerste daling in vijf jaar tijd, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De afname van transacties zorgt ook voor een afname van de hoeveelheid banen in de makelaardij. Makelaarskantoren zullen moeten gaan inkrimpen. Het treurige feit is dat, ondanks het feit dat de huizenmarkt opleeft, er weinig banen bijkomen. Makelaars hebben nu meer werk om de huizenmarkt bij de kunnen benen en kiezen vaak voor flexwerkers, in verband met een risicovol perspectief. Tijdelijke contracten bieden een easy-way-out, mocht een werkgever afscheid moeten nemen van een werknemer om de klappen van de markt op te kunnen vangen.

Courtages van makelaars vergelijken

De trends op de woningmarkt hebben ook een uitwerking op de courtages van makelaars, oftewel de percentages van de verkoopprijs die makelaars verdienen. De concurrentie tussen makelaars is al snel zichtbaar in de lage courtages die worden gehanteerd. Een zogenaamde “courtagedruk” ontstaat wanneer door een verkoper meerdere makelaars worden uitgenodigd ter vergelijking. Het vergelijken van makelaars kan ertoe leiden dat je tot wel een paar procent aan courtagekosten kunt besparen! Er is een waar gevecht gaande tussen makelaars om schaarse huizen te kunnen verkopen. Courtages zeggen ook niet alles; vaak wordt er ook voor kwaliteit gekozen in plaats van het lagere tarief. Wanneer een bepaald makelaarskantoor omlaag gaan in het tarief, zie je soms dat er desalniettemin gekozen wordt voor een kantoor dat de betere reputatie heeft.

Je huis verkopen zonder verkoopmakelaar

De daling van het aantal verkopen is niet het enige obstakel. Er is een zichtbare trend dat er vaker ervoor gekozen wordt om huizen zonder makelaarassistentie te verkopen, circa een verrassende 15% van het totaal, terwijl deze hoeveelheid een jaar of vijf geleden om 2-3% lag. Bedenk goed wat de voor- en nadelen zijn van een zelfstandige verkoop. Niet voor niets kiest het merendeel nog steeds voor een samenwerking met een makelaar bij de verkoop van een huis.

(87)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)