De Portugese tegel

Portugese tegels

De Portugese tegel

Portugese tegels worden ook wel patroontegels genoemd en ook wel vergeleken met de Marokkaanse mozaïektegels. Deze twee soorten tegels verschillen niet veel van elkaar. Eigenlijk ook niet heel gek aangezien de twee langen praktisch aan elkaar grenzen. De Portugese tegels zijn van nature een Andalusische kunstvorm en werden gebruikt in luxe huize en hotels. De tegels waren in oneindig veel patronen verkrijgen, zelfs in Nederland werden de tegels gebruikt. Je kunt de tegels terugvinden in Oud-Hollandse monumenten en herenhuizen.

Het proces

Doordat de Portugese tegels steeds populairder worden zijn er inmiddels tegelfabrikanten die zich voornamelijk richten op het maken van deze tegels. Zo worden de tegels nu ook in Frankrijk, Spanje en Italië gemaakt. U hoeft uiteraard niet op vakantie om deze tegels te bestellen, want bij Mozaiekjes.com zijn deze Tegels verkrijgbaar in alle soorten en maten.

Verzorging

Een Portugese tegel bevat kalk, daarom is het advies ook om de tegels schoon te maken met zuurhoudende reinigers. Het is dus niet de bedoeling dat je een niet-agressieve vloerreiniger aanschaft en de vloer voorzichtig schoont houdt.

De tegels aanleggen

Bent u handig en kunt u met gereedschap goed uit de voeten? Ik adviseer om de Portugese tegels toch te laten leggen door een specialist. Het is namelijk zo de Portugese tegels aan elkaar worden gelijmd en bij voorkeur met een Portugese poederlijm. Dit is een speciale lijm die is ontwikkeld voor de Portugese tegel. Daarnaast worden de Portugese tegels gevoegd met smalle voegen, op deze manier kun je de gekozen patronen van de tegels het best behouden.

Waar te plaatsen?

Betegelt u een toilet- of badkamerwand met Portugese wandtegels, dan krijgt die ruimte een mediterrane sfeer. Dat doet warm en knus aan. Portugese wandtegels worden ook wel verkocht onder de naam Spaanse wandtegels of Marokkaanse wandtegels. Niet zo gek, want in ook in die landen worden de kleurrijke tegeltjes vaak gebruikt. Ze worden er zowel binnen als buiten veel toegepast. Het is mooi om Portugese wandtegels te combineren met een warme kleur vloertegel. Als de tint van de vloertegels in de Portugese wandtegels voorkomt, sluit het er perfect bij aan.

(642)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)