Hoe ontstaat een lekkage in huis?

Een lekkage in huis vormt niet alleen een grote ergernis voor veel huishoudens. Ook kan een lekkage grote gevolgen hebben voor de staat van het pand. Denk bijvoorbeeld aan een lekkend dak, waarbij vocht van buiten in de houten constructie onder het dak trekt. Houtrot is doorgaans lastig te herstellen, waardoor deze houten constructie in het ergste geval vervangen moet worden. De ergernis zit hem bij een lekkage in het feit, dat de exacte plek van het lek vaak lastig te vinden is. Wat kun je het beste doen, wanneer een leiding kapot is? Op welke manier voorkom je een lekkage in huis? In dit artikel lees je er meer over!

Verschillende mogelijke oorzaken van een lekkage

Lekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kun je denken aan slijtage, wat zich in het geval van een lekkend dak uit in kleine scheurtjes in de dakbedekking. Bij koperen leiding kan er speling ontstaan tussen de verschillende elementen. Een andere oorzaak van een lekkage is schade door het boren in wanden. Er zijn maar weinig mensen die een professionele leidingzoeker gebruiken, wanneer zij gaten boren voor het ophangen van de televisie of bijvoorbeeld een schilderij. Zonde, want het kan je veel schade besparen! Een derde oorzaak van een lekkage is het verkeerd aansluiten van sanitair. Net als bij slijtage aan koperen leidingen, zal er ook hierbij speling ontstaan tussen het sanitair en de leidingen waarop dit wordt aangesloten.

Gevolgen van een lekkage in huis

Wanneer er eenmaal sprake is van een lekkage in huis, kan dit verschillende gevolgen hebben. Eerder las je al, dat hout kan gaan rotten bij een lekkend dak. Ook vochtplekken op muren zijn een typisch voorbeeld van de gevolgen van een lekkage. De vochtplekken kunnen na het ontdekken hiervan niet direct hersteld worden; eerst moet het vocht uit de muren trekken. Het is een proces wat weken kan duren. Naast de materiële schade als gevolg van een lekkage kan er ook immateriële schade opspelen. Een hoge luchtvochtigheid is over het algemeen schadelijk voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn. Ook zullen astmatische klachten verergeren bij een hoge luchtvochtigheid in huis.

Snel handelen bij een lekkage belangrijk

Kortom, er zijn voldoende redenen om snel te handelen wanneer je een lekkage in huis opmerkt. Doordat je vaak niet precies weet waar de bron van zo’n lekkage zich bevindt, is het raadzaam hier professionele hulp bij in te schakelen. Loodgieters hebben de kennis en ervaring om de lekkages in huis voor je op te lossen. Wanneer je een leiding geraakt hebt bij het boren in wanden, kan het slim zijn om de spoeddienst van een loodgieter in te schakelen. Een spoeddienst kun je dagelijks 24 uur per dag bereiken. Zo hoef je nooit lang te wachten op hulp bij het oplossen van lekkages.

Tip: het kan het overwegen waard zijn om voor het inschakelen van een loodgieter een specialist op het gebied van een lekdetectie langs te laten komen. Deze spoort de exacte locatie van de bron van de lekkage op.

(70)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)