
Vroeger ging men voor het inrichten van een woning naar een meubelboulevard, handige doe-het-zelvers waren weekenden zoet met kastjes in elkaar schroeven, vaak met een “ø” of “å” in de naam. Tegenwoordig richten we ons huis liever “smart” in, met slimme gadgets die het leven aangenamer en veiliger maken. Nu wordt er vooral gestoeid met apps, verbindingen, en digitale assistenten die toch echt even aan jouw accent moeten wennen. Zie je op tegen het inrichten van een Smart Home? Geen nood, op deze pagina leggen we uit hoe je eenvoudig aan de slag kunt gaan.
Wat is een Smart Home eigenlijk?
De hele Smart Home trend komt ditmaal niet van hippe jonge uitvinders uit Silicon Valley, de oorsprong ligt in domotica voorzieningen. Dit zijn apparaten en diensten die werken via het internet, met als doel senioren en mensen met een beperking in staat te stellen zelfstandig te wonen en te leven. Denk aan een alarmsysteem om zorgverleners in te schakelen bij een ongeval in huis, of sensoren die de verlichting automatisch inschakelen wanneer je naar het toilet gaat. Commerciële bedrijven zagen hier wel brood in, en hebben zich gestort op allerlei Smart Home gadgets die doorgaans niet noodzakelijk, maar wel reuze handig zijn!
Wie maakt deze slimme apparaten en diensten?
Er zijn producten op de markt die specifiek verkocht worden om een Smart Home mee in te richten, zoals een slimme thermostaat van Honeywell of een elektrisch rolgordijn van Somfy. Er zijn ook diensten zoals Google Drive en DropBox die cloud opslag leveren om bijvoorbeeld beelden van een slimme beveiligingscamera op te slaan. Dan zijn er ook nog de populaire luidsprekers met ingebouwde microfoon die niet alleen jouw favoriete muziek afspelen, maar ook een herinnering kunnen noteren of je vertellen of het morgen gaat regenen. Denk aan de Amazon Echo met Alexa of de Apple HomePod met Siri. Er zijn tientallen fabrikanten die honderden producten maken met duizenden mogelijkheden. En je dacht dat behang uitzoeken moeilijk was…
Hoe communiceren Smart Home apparaten?
Het is mogelijk om door de gehele woning kabels te trekken die gekoppeld worden aan de centrale router en de apparatuur. In veel gevallen zijn draadloze oplossingen goedkoper en eenvoudiger. Zo kun je een Somfy One alarmsysteem direct koppelen aan de wifi router die je waarschijnlijk al in huis hebt staan. Wanneer je van plan bent om meerdere slimme functies aan je woning toe te voegen, adviseren we om hiervoor een centrale hub te installeren zoals de Somfy TaHoma. Dan kun je niet alleen de IP camera bedienen, maar ook de gordijnen door het hele huis. Je bent overigens niet beperkt tot slimme oplossingen van één merk, want afhankelijk van het gebruikte protocol kun je ook Philips Hue lampen of Velux blindering bedienen via één centrale app.
Overal is een app voor
Je mag best stellen dat een smartphone vereist is om een Smart Home te bedienen. Hoewel er ook draadloze afstandsbedieningen zijn om bijvoorbeeld een rolgordijn op en neer te laten gaan, zul je voor meer geavanceerde mogelijkheden toch met apps moeten werken. Die zijn er voor desktop en laptop computers, toch zullen de meeste mensen gebruik maken van een smartphone of tablet. Met deze mobiele apparaten kun je niet alleen alle apparaten en diensten beheren, je kunt zelfs vanuit jouw vakantieadres de beelden van de IP camera bekijken. Of zet de thermostaat een paar graden hoger wanneer je op weg bent naar huis. Je hoeft gelukkig niet voor iedere functie een andere app te gebruiken, bij de centrale hub zal ook een app geleverd worden waar je verschillende apparaten in kunt beheren. Ook van andere merken, mits ze de juiste protocollen ondersteunen.
Wat kun je met een Smart Home?
Op zichzelf is een apparaat niet zo ‘slim’, wanneer je gaat combineren wordt het pas echt interessant. Denk bijvoorbeeld aan deze vijf mogelijkheden:
- Schakel de verlichting automatisch in wanneer het donker wordt met een lichtsensor, en laat vervolgens ook de gordijnen sluiten.
- Koppel de wekker aan de verwarming zodat de badkamer opgewarmd is wanneer je opstaat. Laat de gordijnen tegelijkertijd langzaam openen zodat je uitgerust ontwaakt.
- Laat via de slimme luidsprekers de kinderen weten dat het eten op tafel staat.
- Bekijk via de IP deurbel camera wie er voor de deur staat, en beantwoord deze persoon op afstand via een tweeweg microfoon.
- Wanneer je op vakantie bent laat je functies zoals de lampen en gordijnen zelfstandig functioneren, zo lijkt de woning altijd bewoond wat zeer goed werkt als inbraakpreventie. Is er toch onraad? Dan treedt de beveiligingscamera (met sirene) direct in werking.
Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die er zijn wanneer je de woning gaat inrichten met Smart Home apparaten en software. Daarbij hoef je gelukkig niet alles in één keer aan te schaffen. Hoe ga jij beginnen?
(136)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Alles over een haartransplantatie: behandelingen en tarieven - 9 april 2025
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023