Kapotte pijpen in huis

Verschillende oorzaken kunnen maken, dat je last hebt van kapotte pijpen in huis. Een van de meest voorkomende oorzaken: boren in een wand of plafond, zonder hierbij gebruik te maken van een moderne leidingzoeker. Bij de bouwmarkt koop je zo’n leidingzoeker voor een paar tientjes, welke je vervolgens vrij nauwkeurig vertelt hoe de leidingen door een wand of vloer lopen. De kans dat je deze bij het boren raakt is hierdoor minimaal. In de praktijk gebruikt men zo’n apparaat zelden. Een andere oorzaak van kapotte pijpen is slijtage of bijvoorbeeld corrosie. Er kan speling ontstaan tussen de verschillende elementen, waarlangs water uit de leidingen sijpelt. Het leidt tot een vervelende vochtschade in huis.

Kapotte pijpen bevinden zich overigens niet altijd in huis. Denk ook aan een lekkende regenpijp. Dit type lekkage kan dezelfde gevolgen hebben.

Gevolgen van kapotte pijpen in je woning

Vochtschade kent verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken, welke je herkent aan hun gele kleur. Ze ontstaan op de muur en op het plafond. Het herstel hiervan kost veel tijd, daar het vocht eerst uit de muur getrokken moet zijn. Zou je de plekken verven, dan keert de vochtplek al snel weer terug. Niet alleen vochtplekken zijn het gevolg van een lekkende pijp. Denk ook aan het risico op houtrot. Vocht trekt in houten kastjes of een houten vloer. In veel gevallen moet het hout vervangen worden, daar dit gaat rotten of krom gaat staan.

Kans op schade aan je gezondheid door lekkende pijpen

Mogelijk het belangrijkste potentiële gevolg van lekkende pijpen in huis is het risico op gezondheidsschade. Een lekkage leidt tot een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Des te hoger de luchtvochtigheid, des te groter de kans op een verminderde weerstand. Je bent sneller ziek, heb last van hoofdpijn, enzovoorts. Ook verergert een hoge luchtvochtigheid de klachten die horen bij reuma en astma.

Herstel van kapotte pijpen door een loodgieter

Heb je het idee dat er sprake is van een lekkage in huis? Schakel in dat geval de hulp van een loodgieter in om de kapotte pijpen te herstellen. Concreet betekent dit vaak dat de leidingen vervangen moeten worden. Zelf lekkende pijpen herstellen is niet eenvoudig. Zou je de verschillende elementen verkeerd op elkaar aansluiten, dan kan er speling ontstaan op de plekken waar ze aan elkaar vast zitten. Een loodgieter helpt je dit te voorkomen door de lekkende pijpen op vakkundige wijze te repareren.

Voorkom onnodig veel schade met een lekdetectie

Om de kans op een ernstige schade aan je woning te verkleinen, is het verstandig om bij lekkende pijpen een lekdetectie uit te laten voeren. Niet iedere loodgieter biedt deze mogelijkheid; je kunt er een professioneel bedrijf voor inschakelen. Bij een lekdetectie probeert men aan de hand van een aantal hulpmiddelen te achterhalen wat de lekkende pijpen veroorzaakt. Dit voorkomt dat er onnodig veel hak- en breekwerk in muren of vloeren moet worden uitgevoerd. Na afloop ontvang je een uitgebreid rapport, welke je kunt delen met een loodgieter. De loodgieter zorgt voor het herstel van de lekkage.

(87)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)