Leidingen die lekken laten maken

Lekkages kunnen in tal van verschillende vormen voorkomen binnen woningen. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte leiding, waaruit water ontsnapt. Ook een lekkend dak is een veel voorkomend probleem. In beide gevallen is het belangrijk snel voor een oplossing te zorgen. Zou je te lang wachten, dan is het risico op vochtschade in huis groot. Je herkent vochtschade aan een vloer die bol gaat staan, aan gele vlekken op het plafond of bijvoorbeeld de muur, enzovoorts. Het herstel van vochtschade in deze vormen is niet eenvoudig. Bij een bolle vloer moet deze vaak zelfs volledig vervangen worden. Hiervan zal sprake zijn bij materialen als hout en laminaat.

Hoge luchtvochtigheid en schimmels door lekkages

Niet alleen ontstaat er materiële schade, wanneer lekkende leidingen niet tijdig vervangen worden. Ook kan het gezondheidsklachten met zich meebrengen. Als gevolg van de lekkage zal de luchtvochtigheid in huis toenemen. De makkelijkste manier om dit te meten is het gebruik van een hygrometer. Deze koop je al voor een paar tientjes. Een te hoge luchtvochtigheid vergroot het risico op een verergering van reumatische klachten. Heb je last van astma? Ook die klachten zullen eerder opspelen bij een hoge luchtvochtigheid in huis.

Op vochtplekken op wanden en plafonds kunnen na verloop van tijd schimmels groeien. Deze schimmels hoef je niet aan te raken, om er toch mee in aanraking te komen. Dit is het gevolg van sporen die in de lucht zweven en je via je luchtwegen binnenkrijgt. Het tast je weerstand aan.

Lekdetectie uitvoeren voor opsporen lekkage

Het opsporen van een lekkende leiding is vaak niet eenvoudig. Hoewel je merkt dat de luchtvochtigheid toeneemt, is niet precies te zien waar het lek zich bevindt. Makkelijker is dit, wanneer je het lek veroorzaakt hebt bij bijvoorbeeld het boren in muren. Zie je het lek niet direct zitten? Laat in dat geval een lekdetectie uitvoeren, voordat je een loodgieter inschakelt voor het oplossen van de lekkage. Bij een lekdetectie worden verschillende hulpmiddelen gebruikt, zoals een speciale warmtecamera en ultrasone trillingen. Het maakt het mogelijk heel precies vast te stellen wat de bron van de lekkende leiding is. Dit kan een beschadiging aan de leiding zijn, maar bijvoorbeeld ook speling tussen twee losse elementen.

Herstel van lekkende leiding door loodgieter

Vaak is het lastig zelf een lekkende leiding te repareren. Niet alleen omdat over het algemeen niet meteen duidelijk is wat de lekkage veroorzaakt. Ook omdat men het gereedschap niet heeft voor een reparatie. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de losse leidingen naadloos op elkaar aansluiten. Schakel de hulp van een loodgieter in, om je hierbij te laten helpen.

Met spoed een lekkende leiding laten herstellen

Kan het herstel van de lekkende leiding niet wachten tot een volgende werkdag, omdat het risico op vochtschade te groot is? Heb je bijvoorbeeld een leiding geraakt bij het boren in muren of de vloer? Schakel in dergelijke situaties een spoeddienst is. Veel loodgieters bieden zo’n spoeddienst, die 24/7 bereikbaar is om je hulp te bieden bij het oplossen van onder meer lekkages in huis.

(80)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)