Lekkende leidingen vervangen

Last van een lekkende leiding in huis? Wacht niet te lang met het herstellen hiervan, dat is wat loodgieters adviseren. De gevolgen van een lekkage rond leidingen in huis kunnen groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken op wanden of het plafond. Een vochtplek herken je aan z’n gele of bruine kleur. In de basis ziet zo’n vochtplek er vooral lelijk uit. Na verloop van tijd zullen hier echter schimmels op groeien, wat de vochtplekken gevaarlijk maakt. Zelfs wanneer je deze schimmels niet aanraakt, kom je ermee in aanraking: sporen van de schimmels zullen in de lucht zweven. Voldoende reden om dit te voorkomen! Daar komt nog bij, dat een hoge luchtvochtigheid astmatische en reumatische klachten kan verergeren.

Maak gebruik van een hygrometer om een lekkage rond leidingen te kunnen herkennen, voordat de eerste serieuze vochtplekken zichtbaar zijn. Op het moment dat de luchtvochtigheid in huis structureel hoger is dan voorheen, duidt dit mogelijk op een lekkage rond leidingen of elders in huis.

Zelf een lekkende leiding verhelpen vaak lastig

In eerste instantie kun je proberen een lekkende leiding zelf te vervangen. Vaak blijkt dit in de praktijk lastiger te zijn, dan men op voorhand verwacht. Waar bevindt zich de bron van de lekkage? Welke muur of vloer moet worden opengebroken om bij de leiding te kunnen komen? Enzovoorts. Je wilt het liefst zo min mogelijk schade aanrichten aan je woning, daar het herstel hiervan niet altijd even gemakkelijk is nadien. Daar komt bij dat ook het vervangen van leidingen zelf niet eenvoudig is; ze moeten naadloos op elkaar aansluiten om speling tussen losse elementen te voorkomen.

Start met een lekdetectie bij een lekkende leiding

Er zijn verschillende partijen die een professionele lekdetectie uit kunnen voeren. Bij zo’n lekdetectie worden verschillende hulpmiddelen gebruikt om de bron van een lekkage vast te stellen, zonder een muur of vloer open te moeten breken. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een thermografische camera en ultrasone trillingen. Een thermografische camera wordt voornamelijk gebruikt bij een leiding met warm water of bijvoorbeeld een afvoer. Wist je dat dit hulpmiddel ook kan worden ingezet bij tocht in huis?

Met spoed een lekkende leiding vervangen

Wanneer je bij het boren in een muur een leiding geraakt hebt, wil je deze zo snel mogelijk laten vervangen. Des te langer je wacht, des te meer water ontsnapt er immers uit de kapotte leiding. Het vergroot de kans op een ernstige vochtschade aanzienlijk. Veel loodgieters bieden tegenwoordig een spoeddienst aan. Zo’n spoeddienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp. Handig, wanneer je bijvoorbeeld in het weekend te maken hebt met een lekkage rond leidingen.

Zelf zou je de hoofdleiding tijdelijk af kunnen sluiten, zodat er niet meer water uit de leidingen ontsnapt. Mocht je bij de leiding kunnen komen, dan is het raadzaam deze tijdelijk af te plakken of af te binden met een vochtige theedoek. Bij een lekkende leiding onder de gootsteen of bijvoorbeeld rond de douche, kun je het vrijgekomen water opvangen met een teil of emmer.

(144)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)