Paard in eigen tuin: hier moet je aan denken!

paard

Veel paardenliefhebbers dromen van een eigen paard. Hoe mooi zou het dan zijn om dit geweldige dier ook nog eens in eigen tuin te houden. Dat zou pas écht voor een onbreekbare band zorgen. Iedere dag de mogelijkheid om jouw favoriete sport te beoefenen. Online ruitersport Nedlandic is nu al een favoriet bezochte winkel, maar met een eigen paard zal dit alleen nog maar meer worden. Jij ziet wellicht enkel voordelen. Maar misschien bekruipt je ook al een vreemd gevoel. Want is een paard in eigen tuin eigenlijk wel toegestaan? En waar moet je verder nog aan denken?

Ga in gesprek met de gemeente

Vroeger was het vaak iets wat je gekscherend zei tegen je ouders. “Nou, dan kopen we toch een eigen paard? Genoeg plek in de tuin!” Je ouders wisten vast niet hoe snel ze dit weg konden wuiven. Inmiddels gaat het niet meer om toestemming vragen aan je ouders, maar dit betekent niet dat het er makkelijker op is geworden. Een eigen paard in de tuin houden is niet zo makkelijk als het lijkt. Er komt veel meer bij kijken dan je zou verwachten.

Allereerst de allerbelangrijkste vraag: want is het eigenlijk wel toegestaan? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit verschilt per gemeente. In sommige gemeentes is het geen enkel probleem wanneer er genoeg ruimte om je woning is. Andere gemeentes moeten er niet aan denken. Daarom ben je altijd verplicht om eerst in gesprek te gaan met de gemeente, alvorens je een paardenstal plaatst. Vraag indien nodig eerst een vergunning aan, want je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan nadat je alles al geregeld hebt.

Waar laat je alle paardenspullen?

Voldoende ruimte voor het paard creëren is één ding, maar vergis je niet: ook de paardenspullen zullen heel veel ruimte in beslag nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding. Hooiruiven paard kopen is misschien gemakkelijk, maar waar laat je deze? Heb je hier wel voldoende ruimte voor? Denk ook bijvoorbeeld aan hindernissen. Bij een paard hindernis online kopen, sta je er vaak niet bij stil dat dit nog best wel groot is. Wanneer je dergelijke spullen ook aan huis moet bewaren, moet er ook de nodige beschikbare ruimte in de garage, schuur of andere opslagplaats zijn. Ga van tevoren na of dit het geval is, zodat je straks niet letterlijk je huis en tuin uit groeit.

Voldoende tijd?

Vergis je ook niet in de hoeveelheid tijd wat een eigen paard in beslag zal nemen. Wanneer je hier aan denkt, denk je vaak enkel aan de leuke dingen. Paardrijden, je paard verzorgen enzovoorts. Maar onthoud ook dat de stallen uitgemest moeten worden en er continu gekeken moet worden naar de juiste voeding en hoe je paard op alles reageert. Dit neemt veel tijd in beslag. Daarnaast kan je nooit eens een dagje vrij nemen. Een keertje ziek zijn of simpelweg geen zin hebben? Dat hoort niet in jouw woordenboek voor te komen. Jij bent verantwoordelijk voor deze paarden. Dag en nacht.

Dit geldt uiteraard ook voor het nemen van vakanties. Je kunt niet zomaar twee weken naar het buitenland boeken. Wie zorgt er dan voor jouw paard? Er zal altijd een verzorger moeten worden geregeld. En dit is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Kortom, er gaat héél veel tijd en aandacht in eigen paard zitten. Bedenk daarom goed of je hier wel klaar voor bent.

(123)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)