Tuintips voor de wintermaanden

tuinontwerp

Dat het koud is tijdens de wintermaanden weten we allemaal wel. Maar dat er nog genoeg te doen valt in de tuin wordt weleens vergeten. Zó koud zijn de Hollandse winters gemiddeld nou ook weer niet. Kortom, genoeg te doen voor de tuinliefhebbers. Veel mensen leggen zelf de tuin aan en zorgen ook voor het onderhoud, maar je kunt natuurlijk ook een specialist je tuin laten aanleggen zoals bijvoorbeeld GreenART. Een kort overzicht wat te doen tijdens de winter in uw tuin.

Voorbereiden voor de lente

Zoals gezegd is er nog voldoende werk te verrichten voor degenen die hun tuin en gereedschap liefhebben. Het blijft niet bij wat plantjes in de grond stoppen en er niet meer naar omkijken. Tijdens de winter kunnen de verschillende gereedschappen een opknapbeurt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het slijpen van scharen of het oliën van diverse machines zodat er later weer volop gebruik gemaakt van kan worden. Voordat de kou toeslaat en het kan gaan vriezen moeten ook enkele zaken nagelopen worden. Zorg ervoor dat er geen water meer in de tuinslang zit en ook de tuinkraantjes moeten worden afgesloten zodat deze niet kapotvriezen. Leuk is om vogelhuisjes te plaatsen en hier en daar wat pindaslingers op te hangen. Zo helpt u de vogels te overleven en heeft u wat meer leven in uw tuin.

Klusjes tijdens de winter

Mocht er veel sneeuw vallen dan moet voorkomen worden dat het gewicht hiervan takken doet afbreken. Dit zou zonde zijn van de bomen of planten. Gevoelige planten kunnen sowieso beter beschermd worden tegen de kou met jute bijvoorbeeld. Verder kunnen in de winter alle bomen een snoeibeurt krijgen. Om het gazon mooi te houden is het beter om niet over bevroren gras te lopen en om gevallen blaadjes op te ruimen om planten gezond te houden. Vijvers in de tuin moeten gedeeltelijk ijsvrij gehouden worden en planten die de kou niet aankunnen mogen naar de (verwarmde) tuinkas. Hier kunnen groenten en gewassen de hele winter door gehouden worden zonder de vrees dat ze doodgaan.

Tuinkas verwarmen?

Degenen met een tuinkas zijn bekend met de voordelen ervan in de wintertijd. Het is een plek waar veel planten zonder moeite kunnen overleven. Uiteraard zijn er enkele aanpassingen nodig om het klimaat optimaal te houden en te benutten. Zo kan de zonnewarmte die door de ramen naar binnen schijnt beter vastgehouden worden in de tuinkas met behulp van isolerend noppenfolie. En moet het nog warmer worden dan biedt een klein kacheltje op gas of elektriciteit uitkomst. Het kost bijna niets en de planten hebben er zeker baat bij. U kunt ze na de winter weer gewoon naar buiten zetten.

(71)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)