Waarom een lift in huis laten bouwen

Lift in huis

Tegenwoordig zijn er vele technologische interieur ontwikkelingen die in staat zijn op een efficiënte manier grote elektronica te installeren bovenop de toch al zo ver ontwikkelde technologische vooruitgang in het leven in huis.

Op afstand je verwarming al aanzetten voordat je thuis bent en de lichten aandoen zijn een paar ontwikkelingen die de afgelopen jaren een sterke groei hebben doorgemaakt in het creëren van een perfecte leefomgeving in huis. De grotere installaties zoals in keukens en badkamers hebben ook laten zien dat er steeds meer mogelijk is.

Lift in huis

Voorlopig komt er nog geen einde aan de nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Zo kun je nadenken over een lift in huis installeren. Huisliften zijn dan wel oorspronkelijk bedoeld om mindervalide personen meer bewegingsvrijheid te geven in huis, maar dankzij efficiëntere systemen, de geringe ruimte inname en aantrekkelijk design zijn huisliften nu ook zeer geschikt voor een algemenere doelgroep.

Soorten liften

Er zijn verschillende soorten liften op de markt die bijdragen aan de zelfstandigheid van bejaarden en mindervaliden. Een aantal hiervan zijn:

 • trapliften
 • plafondliften
 • plateauliften
 • tilliften

Uitstraling en functie

Een huislift installeren geeft toch wel het ultieme gevoel. Het heeft namelijk totaal niet de uitstraling van een hulpmiddel voor mindervaliden, maar een doordachte oplossing voor de woning en een aanvulling op de look en feel van het interieur.

Ook in variatie en soorten modellen is er een brede serie aan huisliften om uit te kiezen. Je kunt hierbij kiezen voor minimale ruimte inname, eenpersoonsliften, meer persoonsliften of je gaat gewoon voor het ultramoderne design. Dus de keuze is reuze.

Installatie

De installatie van een huislift heeft wel iets meer werk nodig dan andere soorten liften voor in huis, maar dan staat er ook echt iets. De installatie kent ook hier verschillende keuzes in aanleg en lifttechniek:

 • via een rail langs de wand met motoraandrijving in de lift
 • met een motoraandrijving bovenaan de lift met takeltechniek
 • met een motoraandrijving onder de lift met een pneumatische duwtechniek

Geschiktheid

Voordat het zover is moet er gekeken worden of een woning geschikt is voor de installatie van een huislift.

Voor het installeren moet de woning voldoen aan een aantal eigenschappen, wil een huislift geïnstalleerd kunnen worden:

 • er moet een beschikbare benedenruimte zijn dat plaats kan maken voor de huislift
 • de bovenruimte waar de lift uit moet komen moet loodrecht op de benedenruimte aansluiten
 • voor een takel of duw techniek moet er extra ruimte bovenin of onderin de vloer of plafond gemaakt kunnen worden voor de motoraandrijving
 • voor een lift met interne motor aandrijving moet een wand volledig van beneden naar boven beschikbaar zijn om de rail op aan te sluiten

Zoals al duidelijk mag zijn is er meer nodig om over na te denken bij de mogelijkheid van een huislift. Het is niet alleen een moderne toevoeging aan de woning, maar het is ook een investering in de toekomst. Zeker mensen die niet niet meer de jongsten zijn kunnen op deze manier hun woning seniorproof maken.

(341)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)