Wat is het voordeel van een hybride warmtepomp?

warmtepomp

Wil je jouw huis duurzaam verwarmen en daarmee minder aardgas verbruiken waardoor je minder CO2-uitstoot? Dat kan met een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas. Een hybride warmtepomp heeft een binnen- en buitenunit. De buitenunit van de warmtepomp staat buiten. Hier wordt energie vaan de buitenlucht onttrokken. Vervolgens brengt het werkende deel van de warmtepomp deze energie naar een hogere temperatuur zodat de warmte vervolgens gebruikt kan worden in het centrale verwarmingssysteem.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel werkt op gas en zorgt voor het warme water in de keuken en badkamer. Daarnaast gaat de cv-ketel ook werken op koude dagen, als de warmtepomp niet genoeg warme lucht kan produceren.

Voordelen hybride warmtepomp

De overheid heeft aangegeven dat in 2050 alle huishoudens klimaatneutraal moeten zijn. Dit houdt in dat er minder gas verbruikt zal moeten worden. De hybride warmtepomp is hiervoor de perfecte oplossing. De meeste huishoudens zijn nu nog aangesloten op aardgas. Bij verbranding geeft aardgas CO2-uitstoot. Deze wordt verminderd als we overstappen op duurzamere bronnen. Met een hybride warmtepomp kan het verbruik van gas tot wel 80% verminderd worden.

Minder energieverbruik

Een hybride warmtepomp verbruikt minder energie dan een hr-ketel. Hierdoor zal het energielabel van jouw huis veranderen. Een hybride warmtepomp kan ervoor zorgen dat je 1 tot 2 indexklassen of labelstappen kunt maken. Hierdoor stijgt de waarde van de woning. Een warmtepomp verdient zichzelf daardoor dubbel terug. De maandlasten zullen ook lager zijn vanwege de lagere energiekosten.

Verwarming en verkoeling

Een ander voordeel is, dat een hybride warmtepomp niet alleen voor verwarming van het huis zorgt, maar ook voor verkoeling op warme dagen. Het water wat in de winter door de pomp verwarmd wordt, kan in de zomer door de pomp gekoeld worden. Ook heeft een warmtepomp minder onderhoud nodig dan een cv-ketel. Het onderhoud vindt eens per twee jaar plaats en is vooral preventief. Tot slot zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. De hoogte van dit subsidiebedrag varieert per systeem en is afhankelijk van het vermogen en het energielabel van de installatie.

Zoals hierboven uitgelegd zitten er veel voordelen aan de aanschaf van een hybride warmtepomp. Naast de vermindering van CO2-uitstoot stijgt de waarde van het huis, betaal je minder maandlasten en is het onderhoud een stuk minder. Dit maakt de aanschaf van een hybride warmtepomp zeker de moeite waard.

(164)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!