Daag jezelf uit om vaker te schrijven

vulpen

Het is duidelijk dat de digitalisering van onze samenleving heel veel nieuwe en mooie dingen heeft gebracht. Het leven wordt steeds gemakkelijker. Alles speelt zich tegenwoordig online af. Shoppen voor kleding, juwelen, vakanties boeken, boodschappen doen, verslagen schrijven, mailtjes beantwoorden, etc. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of het is online te doen. Het gevolg hiervan is wel dat we minder aandacht besteden aan ouderwetse vormen van communicatie. Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat jij een handgeschreven brief of kaart op de post hebt gedaan?

 

In dit artikel leggen we uit waarom het slim is om jezelf meer uit te dagen en vaker met een fijne vulpen en papier te schrijven. Schrijven beschikt namelijk over veel verrassende voordelen.

 

Gevoelens uiten

 

Toegegeven, je kunt ook een Word-document openen en al je gevoelens van de afgelopen tijd typen. Toch is dit vaak minder effectief dan wanneer je er echt voor gaat zitten, pen en papier erbij pakt en gaat schrijven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de hersenen op een andere manier gaan werken wanneer men begint met schrijven. Schrijven is namelijk een bijzonder iets. De mens is de enige die deze kunst onder de knie heeft. Je gedachtes vertalen naar woorden en dit op papier zetten… het is veel moeilijker dan het klinkt en het vraagt veel van je brein.

 

Doordat je je hersenen harder aan het werk zet, zal dit ook helpen om dingen sneller te verwerken. Tijdens het typen kan men vaak niet zo dicht bij deze gevoelens komen. Simpelweg omdat het brein en de bijbehorende handmotoriek niet voldoende wordt uitgedaagd.

 

Vind je het lastig om een momentje te vinden en je gedachtes op papier te zetten? Probeer er dan een routine van te maken. Plan bijvoorbeeld iedere dag na het avondeten (zodat je ver van het slapengaan verwijderd bent en niet onnodig kunt gaan piekeren) een half uurtje vrij en neem plaats in een rustige omgeving. Schaf een mooie Parker pen bij Pwakkerman aan en begin met schrijven. Als je dit iedere dag doet, zal je merken dat dit enorm veel helpt bij het verwerken van de dag.

Sneller onthouden en leren

 

Het is niet voor niets dat kinderen op de basisschool nog steeds de kunst van schrijven worden geleerd. Hoewel er ook steeds meer van tablets en laptops gebruik wordt gemaakt, is het belang van werken met schrift ook nog duidelijk aanwezig. En dat is niet voor niets, want ook later zullen deze kinderen hier veel profijt van hebben. Zo is bewezen dat je sneller zult onthouden en leren wanneer je ‘gewoon’ met een mont blanc pen en papier schrijft. Het brein legt verschillende verbindingen tijdens het schrijven, waardoor deze ervoor zorgt dat je beter en sneller informatie kunt onthouden en verwerken.

 

Om dit te bewijzen is een onderzoek uitgevoerd onder een grote groep studenten. De ene groep respondenten mocht tijdens een hoorcollege enkel aantekeningen maken op de laptop en de andere groep met pen en papier. En hoewel de groep die aantekeningen had gemaakt op de laptop wel meer informatie had opgeschreven, was het voor hun vrijwel onmogelijk om de informatie goed te reproduceren. Ze konden vrijwel niet in eigen woorden vertellen wat er zojuist verteld was. Dit terwijl de groep die aantekeningen had gemaakt op papier nog heel veel informatie kon reproduceren. Wil je dus meer onthouden tijdens een vergadering of bij het volgen van een studie? Pak er dan ouderwets een notitieblok en je favoriete pen bij. Dat scheelt een hoop extra werk!

(59)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)