Zo goed als iedereen is tegenwoordig op de een of andere manier online aanwezig. Kijk alleen maar eens naar al die Social Mediasites zoals Facebook, Instagram en Twitter. Handig zou je zeggen, de kennis ligt op internet voor het oprapen en je kunt met iedereen contact hebben via het internet. Ook applicaties als WhatsApp zijn immens populair en handig als je even snel iets met iemand wil delen. Maar zolang het internet bestaat zijn er al hackers actief die het hebben voorzien op je wachtwoorden en persoonlijke informatie zoals bijvoorbeeld de toegang tot je bankaccount. Er zijn uiteraard diverse oplossingen die dit probleem enigszins oplossen zoals virusscanners en beveiliging van je accounts met goede wachtwoorden.
Gewoon mailen niet veilig?
Er worden iedere dag weer oneindig veel e-mails verstuurd in de hele wereld om verschillende redenen. Soms om een reclameboodschap over te brengen, in andere gevallen gaat het om persoonlijk contact maar het kan ook gaan om privacygevoelige informatie. Overheidsinstanties werken bijvoorbeeld bij inloggen op Mijn Overheid met verificatiecodes via sms etc. maar sturen ook wel e-mails en die moeten dus veilig worden verzonden. Maar veel e-mails worden onversleuteld verzonden en dat is vragen om moeilijkheden. Hackers kunnen de email onderscheppen met alle gevolgen van dien, iets waar je uiteraard niet op zit te wachten.
Veilig e-mailen
Gelukkig zijn er een aantal manieren die veilig mailen mogelijk maken zonder ten prooi te vallen aan kwaadwillende hackers. Hieronder zullen we er een aantal de revue laten passeren.
Tweetraps verificatie
Versturen via een tweetraps verificatie zoals net al aangegeven bij het inloggen op Mijn Overheid. Je moet dan inloggen via je je Digid maar ook nog een code invoeren die je ontvangt via een Sms, een soort dubbele beveiliging zeg maar. Het voordeel van deze methode is dat de ontvanger het wachtwoord moet kennen maar daarnaast ook fysiek het apparaat bij zich moet hebben om de code te ontvangen.
Beveiligde mailserver
Veel webhostingbedrijven bieden hun klanten de mogelijkheid om email te versturen via een beveiligde mailserver. Als die optie bestaat is het aan te raden daar altijd gebruik van te maken. Het wordt op die manier moeilijker voor hackers om jouw mail te onderscheppen of om vanuit je emailaccount mails te versturen.
Versleuteling met PKI-systemen
PKI staat in dit geval voor Public Key Infrastrucure waarbij de versleuteling van het bericht wordt gerealiseerd bij de bron via de publieke sleutel van de ontvanger. Het nadeel van deze methode is dat die relatief ingewikkeld is voor de gemiddelde internetbezoeker die een mail wil versturen waardoor de drempel hoger wordt om van deze methode gebruik te maken.
(107)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023
- ICT Beheer Uitbesteden: Een Slimme Zakelijke Zet? - 30 oktober 2023