Tips bij het solliciteren

Solliciteren

Het web staat vol met tips over solliciteren, maar toch blijven mensen het soms moeilijk vinden zich de juiste houding te geven. Of ze worden zenuwachtig en zeggen niet meer wat ze eigenlijk willen vertellen. Daarom toch nog wat extra tips voor als je naar een sollicitatie gaat.

Neem alles mee

Ondanks dat je waarschijnlijk alles al hebt opgestuurd, kan het geen kwaad om je gegevens voor de zekerheid nogmaals mee te nemen. Hierbij kan je denken aan je CV, motivatiebrief, identiteitsbewijs, portfolio en je diploma’s. Zorg dat je deze papieren niet ergens in een tas propt, maar zorg voor een goede tas met vakjes waardoor je het netjes mee kunt nemen en aanleveren als dit nodig is. Het is ook geen slecht idee om een blocnote mee te nemen waar je aantekeningen op kunt maken of vragen die jij wilt stellen alvast op hebt staan, zodat je niks vergeet.

Leer je gesprekspartner kennen

Enkele jaren geleden moest je maar afwachten wie je voor je zou krijgen. Maar met de komt van het web is afwachten niet meer nodig. Bekijk zijn of haar LinkedIn pagina om vast te kunnen stellen wat voor iemand je voor je hebt. Ook het geslacht van je gesprekspartner heeft invloed op het gesprek. Zo is het bij een man meer kwaliteitsgericht, terwijl een vrouw meer kijkt naar relaties en processen.

Bereid vragen voor

Er zijn genoeg vragen die bijna standaard gesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan je goede en slechte eigenschappen en aan wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen. En waarom wil je eigenlijk precies daar werken?

Houd je rustig

Neem je plaatst op een bureaustoel? Zorg dan dat je niet te veel heen en weer gaat wiebelen! Mocht je dus de keuze hebben voor een bepaalde stoel, kies er dan een die vast staat. Iets in je handen nemen kan werken, maar dat betekent niet dat je met een voorwerp moet gaan spelen. Een pen de hele tijd klikken kan bijvoorbeeld afleiden.

Don’ts

Naast punten die je wel kunt doen, zijn er ook wat punten die je vooral niet moet doen:
– Negatief praten over je vorige werkplek
– Te laat komen
– Alleen maar geconcentreerd zijn op je eigen gesprek en vergeten te luisteren, waardoor je zelf geen vragen kunt stellen
– Het gesprek beginnen met wat je kan verdienen
– Ongeïnteresseerd en in elkaar gezakt op je stoel zitten
– Telefoon vergeten uit te zetten

(60)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)